Bankalardan çok konuşulacak hamle! Düşüşe geçti

Ağustos ayında konut satışları yılın zirve noktasına ulaşırken, bankalar da konut kredisi faizlerini indirerek artan talebe destek sağladı.

Yüksek faiz oranlarının konut talebini ertelemesi sonrası, yurt içi piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı karara çevrildi. Piyasa uzmanları, faizin mevcut yüzde 50 seviyesinde sabit kalacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankalar konut kredisi faizlerinde indirime gitmiş durumda.

Ziraat Bankası, "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında faiz oranlarını düşürerek 60 aya kadar olan vadelerde yüzde 2,89, 120 aya kadar olan vadelerde ise yüzde 2,79 olarak güncelledi. Diğer bankalarda ise 1 milyon TL’lik 120 ay vadeli konut kredisi için faiz oranları yüzde 2,97'den başlayıp, yüzde 6,99'a kadar çıkıyor.

Mevcut faiz oranlarına göre, 1 milyon TL ve 120 ay vadeli konut kredisi Alternatif Bank'ta yüzde 2,97, Albaraka'da yüzde 3, Akbank'ta yüzde 3,02, Garanti Bankası'nda yüzde 3,07, ING'de ise yüzde 3,19 olarak güncellenmiş durumda. İkinci ev alımları için ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararı gereği, alınacak evin değerinin sadece yüzde 22,5’i kadar kredi kullanılabiliyor.

TÜİK verilerine göre, konut satışları ağustosta bir önceki yıla göre yüzde 9,9 artış göstererek 134 bin 155'e ulaştı ve yılın en yüksek rakamı oldu. Ancak, geçen yılın aynı dönemine göre kredili konut satışları yüzde 17,1 oranında düşüş kaydetti.

KONUT SATIŞLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEPLERİ

Konut piyasasında yaşanan hareketliliğin arkasında birkaç önemli etken bulunuyor. Uzmanlar, şu anda konut alım fırsatlarının mevcut olduğunu ve fiyatların yakında yeniden yükselme eğiliminde olacağını belirtti.

Ayrıca, Merkez Bankası'nın 2025'in ilk çeyreğinde faizlerde bir indirime gitmesi yönündeki beklentiler de konut satışlarındaki artışa katkıda bulunuyor.

Son olarak, Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, ağustos ayında konut fiyatları nominal olarak yüzde 34,3 oranında artış gösterdi. Ancak reel olarak fiyatlar yüzde 11,6 oranında düşüş yaşadı. Türkiye genelindeki konut fiyatlarının yıllık artış oranı ise son üç yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ekonomi Haberleri