Başörtülü kadınlar hastaneye alınmadı. Tacikistan’da yasa yürürlüğe girdi

Tacikistan'da hastane personelinin türbanlı kadınları hastaneye almadığı anlar sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Tacikistan'da, türbanla hastaneye girmeye çalışan kadınların engellendiği anlar kameralara yansıdı.

Ülkede önce kamu kuruluşları ve okullarda yasaklanan tesettür, geçtiğimiz günlerde tamamen yasak kapsamına alındı. Yeni yasa ile türban takılması, ithal edilmesi, satılması ve reklamıyla ilgili yasakları ihlal edenlere para cezası verileceği açıklandı.

KANUNA UYGUN KAPANDILAR

Tacikistan'da alınan karar birçok alanda uygulanmaya başladı. Bir hastanede çekilen görüntülerde, yetkililerin türbanlı kadınları içeri almadığı görüldü. Hastaneye girmek isteyen bazı kadınlar, türbanlarını çıkararak, izin verilen şekilde başlarını kapattıktan sonra içeri girebildiler.

TACİKİSTAN'DA TÜRBAN NEDEN YASAKLADI?

Tacikistan'da türban yasağı dahil 35 yasa tasarısı Perşembe günü Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalandı. Bu karar, İslami sembollerin bulunduğu kıyafetlerin kullanımının yanı sıra, çocukların bayramlarda kapı kapı gezerek harçlık topladığı, "iydgardak" olarak bilinen yüzlerce yıllık geleneği de yasaklıyor.

Hükümet, bu değişikliklerle "milli kültürel değerlerin korunmasını," "batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesini," ve "bayramlarda ve merasimlerde israfın önlenmesini" amaçlıyor. Yasaları ihlal eden kişiler, eğer sivilse 7.920 Tacikistan somonisi (25.000 lira), hükümet yetkilisiyse 54.000 somoni (167.000 lira), dini otoriteyse 57.600 somoni (178.000 lira) para cezasına çarptırılacak.

Tacikistan'da aşırılık yanlısı eğilimler önemli tabular arasında yer alıyor. Ülkenin yasaklı listesinde IŞİD ve El Kaide gibi örgütlerle birlikte, 2015'te kapatılan Tacikistan İslami Diriliş Partisi (TİDP) ve Grup-24 gibi 18 terör örgütü ve siyasi hareket bulunuyor.

Dünya Haberleri