Her gün 2-3 porsiyon meyveye ve her öğünde salata ve sebzelere beslenmenizde yer verirseniz, almış olduğunuz ORAC değerini yükseltebilirsiniz” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Dyt. Tuğçe Yılmaz, besinlerde yer alan ORAC değeri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. ORAC değerinin ne olduğundan bahseden Dyt. Yılmaz, “ORAC İngilizce oxygen radikal absorbance capacity kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. ORAC, oksijen radikallerini etkisiz hale getirebilme kapasitesidir. Gıdalardaki antioksidan kapasitesinin (ORAC değeri) tespitinde kullanılan bir metottur. Antioksidanlar serbest radikallerle mücadele ederler. ‘ORAC’ ve ‘antioksidan’ değerleri tamamen aynı şey olmamakla birlikte, yüksek ORAC değerine sahip olan gıdaların bir arada tüketilmesi kandaki antioksidan seviyesini artırmaktadır. Bir besinin ORAC değeri ne kadar yüksekse, antioksidan etkisi o kadar fazladır” diye konuştu.
YÜKSEK ORAC DEĞERLİ BESİLERİN FAYDALARI
Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, yapılan çalışmalara göre ORAC değeri yüksek besinlerin tüketiminin faydalarını söyleyen Tuğçe Yılmaz, "Hücre ve doku yaşlanmasını yavaşlatır. Kalp damar sağlığını korur. Beyin sağlığımızı korur. Bağışıklık sistemimizi destekler. Kansere ve diğer tüm hastalıklara yakalanma riskini azaltır” ifadelerine yer verdi.