Uzmanlar, yüksek tansiyonun kontrol edilebilmesi ve böbreklere zararının önlenebilmesi için tuz tüketiminin günlük 6 gramı, yani dolu bir çay kaşığını geçmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hastalıkların başında hipertansiyon geliyor. Bu hastalık, tedaviyle kontrol altına alınamadığında böbrek yetmezliğine neden olabiliyor.
Türkiye''de kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri arasında şeker hastalığından sonra hipertansiyon ikinci sırada yer alıyor.
Uzmanlar, hipertansiyonun kontrol altında tutularak böbreklerde hasar yaratmaması için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesi gerektiği konusunda uyarı yapıyor.
Uzmanlar, içerisinde yüzde 5 oranında mineral tuz içeren ve saflık derecesi iyi olan kaya tuzu tüketilmesini öneriyor. Ancak iyot oranına dikkat edilmesini, iyot barındırmıyorsa normal sofra tuzuyla yarı yarıya karıştırıp iyotu da temin edilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde iyot eksikliği guatr hastalıklarına yol açabiliyor.
Salatalık, domates, erik gibi sebze ve meyveleri tuzlayarak yeme alışkanlığından vazgeçilmesini, ayrıca fazla tuz içeren kavrulmuş kuruyemişlerin tüketilmemesini öneriyor.