Almanya'da, pek çok köklü şirketin iflas ettiği bir dönemde, Alman basını günlük haberlerine birbirine benzer bir şekilde birçok iflas haberiyle başlıyor.
Ekonomik krizin etkisiyle zor durumda kalan şirketlerin bir kısmı kapanırken, diğerleri maliyetleri azaltmak ve daralmak suretiyle ayakta kalmaya çalışıyor.
Bu zorlu sürecin en büyük kaybedeni genellikle işçiler oluyor. Örneğin, geçtiğimiz yılın son ayında Bosch, otomotiv sektöründeki iki tesisinde faaliyet gösteren bin 500 işçiyi 2025 yılına kadar işten çıkarmak zorunda kalacağını açıklamıştı.
Şirket, sektörel değişiklikler ve talep düşüşü gibi nedenlerle, "yeni teknolojik gelişmeleri takip etmek adına bazı maliyetleri azaltma ihtiyacı" olarak gerekçe göstermişti.
Maliyet yükünden kurtulma stratejisini işten çıkarmalarda bulan Alman devi, bugün 500 kişinin işine son vererek bu hafta içinde üçüncü kez bir işten çıkarma hamlesi gerçekleştirdi.
Bosch'un bu işten çıkarma sürecinin, Ansbach, Reutlingen, Salzgitter ve Scwieberdingen tesislerinde devam edeceği öngörülüyor. Şirketin geçtiğimiz yıl açıkladığı bin 500 işçi çıkarma rakamının üzerine çıkacağı ve şu ana kadar yapılan işten çıkarmalara ek olarak bin 200 işçiyi daha işten çıkaracağı ifade ediliyor.
Bu rakamlar, şirketin işlerinin istenilen seviyede olmadığına dair bir işaret olarak değerlendirilirken, durum bazı ekonomi uzmanları tarafından "iflas sinyali" olarak yorumlanıyor.