Halka arzlar devam ediyor.... Hisse fiyatları yükselince küçük yatırımcılar borsaya çekildi. Genellikle büyük yatırımcılar kazanırken küçük yatırımcılar kaybediyor.
Kısadalga yazarı Mehmet Çetingüleç, bugün "Halka arzlar nasıl vurguna dönüştü?" başlıklı bir yazı kaleme alarak, geçen yıl 53 şirketin hisselerini halka arz ettiğini ve büyük bölümü küçük yatırımcı olan milyonlarca kişinin bu hisseleri alarak ilk kez borsaya giriş yaptığını belirtti.
Çetingüleç'e göre, Şubat 2023'te 3 milyon 870 bin olan yatırımcı sayısı, 18 Nisan 2024'te 7 milyon 860 bine yükseldi.
Toplamda 3 milyon 990 bin yeni yatırımcı geldi ve bu yatırımcıların yarısından fazlası son bir yılda hisse alanlar oldu.
Genellikle 300-500 lira arasında hisse senedi alanlar, çünkü halka arz edilirken sınırlı satış yapıldı ve kişi başına 300-500 liralık hisse alımına izin verildi.
Çetingüleç'e göre, küçük yatırımcılar için sınırlandırılan alım sürecinin ardından halka arzların sonucu şöyle oldu.
Aldıkları hisse senetleri 7-10 gün içinde ardı ardına tavan yaptı ve bu süreçte tahtalarda neredeyse hiç işlem olmadı, mal sahipleri fiyatları olabildiğince yukarı çıkardı. Küçük yatırımcılar bu hızlı yükselişten en fazla 500 lira kazanırken, büyük yatırımcılar milyarları cebe indirme imkanı elde etti.
Zirve seviyesinde açılan tahtalarda aylarca yüksek fiyattan hisse senetleri satıldı ve satılan hisse fiyatları halka arz edilen fiyatların yüzde 100 üzerindeydi. Yani, halka arz fiyatı 10 lira olan şirket hisseleri 20 liraya çıkarılarak satıldı ve bu kağıtlar yüksek fiyatlarla "yenilerin" sırtına yüklendi.
Çetingüleç, geçen yıl halka arz edilen hisse senetlerinin son 6 aylık kayıp-kazanç durumunu incelediklerini ve bu süre zarfında borsada ralli yaşanmasına rağmen BİST 100 endeksinin 10 bine dayanmasına rağmen halka arz edilen hisselerin büyük çoğunluğunun zarar ettiğini belirtti.
Çetingüleç, son 6 ayda enflasyonun yüzde 30'u aştığını ve parasını enflasyondan korumak isteyenlerin hisse senedi aldığını ancak halka arz edilen şirketlerin çoğunun zarar ettiğini belirtti.
Yatırımcıların büyük bölümünün zarar ettiğini ve zararın arttığını vurgulayan Çetingüleç, hisse senedi sayısının artmasıyla zararın da çoğaldığını açıkladı. Bu durumun temel nedenini spekülatörlerin hareketlerine bağladı. Çünkü onların tek amacının kar olduğunu belirtti.
NOT: YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.