Bu bölgelere dikkat! Diyarbakır, Antalya, Malatya, Bingöl’deki depremlerin ardından Süleyman Pampal, kırılmamış fayları sıraladı

Diyarbakır, Antalya, Malatya, Bingöl’deki depremlerinden sonra CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artçı sarsıntıların süreceğine dikkat çekti. Pampal, “Bu fayların bu artçılardan bağımsız olarak kırılma ihtimali var” uyarısında bulundu.

ÖZGE SIVAS/GÜNBOYU

6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye, deprem endişesini dün bir kez daha yaşadı. Diyarbakır’daki 4.2’lik depremi peşi sıra Antalya açıklarındaki 4.5, Malatya’daki 5.3 ve Bingöl’deki 4.3 büyüklüğündeki sarsıntılar art arda geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde Malatya’da 22, Adıyaman’da 1 kişi olmak üzere 23 vatandaşın düşme veya yüksekten atlama sonucu yaralandığını duyurdu. Depremler çevre illerden hissedilirken artçı sarsıntıların devam etmesi sonucu vatandaşlar evlerine girmeye korktu.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN Türk’te 5.3 büyüklüğündeki depremi hakkında yorumda bulundu.

Bölgedeki aktif faylara dikkat çeken Pampal şu ifadelere yer verdi:

“Bu depremin bizi tedirgin eden yanı yok değil. Malatya fayı var. Kuzey doğru giden fay aktif. O fayın uç kısmı Doğu’ya doğru dönerek Kuzey Anadolu Fayına doğru uzanıyor. O da Ovacık fayı. Bu faylar da aktif faylar. O bölgede Yedisu fayı Erzincan’la Karlıova arasında sismik boşluk konumunda. Onun da kırılma süresi dolmuş ve yıkıcı deprem üretme potansiyeli var. 7.8’lik Pazarcık depreminin kırılan kısmının kuzey tarafında kırılmamış parçalar var. Bu nedenle Pütürge civarında artçıları yaşıyoruz. Bölge hareketli. 6 Şubat depremlerin Kuzey kesimini oluşturan bu bölgede daha büyük depremler olacaktır ama zamanı bilmek mümkün değil. Hissedilmesinin sebebi sığ alanda olması.”

“BU FAYLARIN BU ARTÇILARDAN BAĞIMSIZ OLARAK KIRILMA İHTİMALİ VAR”

Pampal şu şekilde konuştu:

“7.8, 7.6 ve 6.4’lük 3 deprem yaşadık şubat ayı başında. Doğu Anadolu fayı, Ölüdeniz fayı ve Çardak fayı diye adlandırdığımız faylar. Bunlar aynı bölgede birbirleriyle bağlantılı faylar. Kırılmış fayın 2 ucu stresin transfer edildiği yırtılmanın devam etme ihtimalinin daha çok olduğu bölgelerdir. Tarihsel dönem depremleri nedeniyle tekrarlanma süreleri dolmuş olan ve yaklaşmış olan bölümler var. Yedisu fayı gibi, Ovacık fayı gibi, Bingöl’ün güneyindeki parçalar gibi…

Bu fayların bu artçılardan bağımsız olarak kırılma ihtimali var. Bu deprem oldu bundan sonra daha büyük deprem olacak anlamı çıkmamalıdır. Olacaksa zaten olur. Tetikleme çok kolay bir şey değildir. Tekrarlanma süresi dolmuş faydalarda yüzde 5’in altında bir etki söz konusu olur. Böyle küçük depremlerin tetikleme etkisinden bahsetmek doğru olmaz.

“DİYARBAKIR’DAKİ O BÖLGE HAREKETLİ”

Bölge aktif ve hareketli bir bölge. Yapılar maalesef hasarlı ve yorgun. 6 Şubat depremlerinde çok yoruldular. Biz görmesek de hasarlı. Bu yapıların daha küçük depremlerde yıkılma olasılığı var. Tedirgin olacak bir durum yok. Bu artçı bir deprem. Bugün Diyarbakır Hani’daki deprem daha önemli.

O bölge hareketli ama bu normal bir durum çünkü Türkiye deprem ülkesi.”

İlgili Haberler

Yine Esenyurt yine olay! Alkollü bir şahıs eski eşini otoparkta darp etti
İstanbul Kadıköy'de taksimetre açmadan giden taksici ile müşteri yolun ortasında birbirine girdi!
Ekonomi iyi diyen gurbetçilerin yalanları bir bir ifşa oldu: Burada ay sonunu getirebilen, Almanya'ya gelse milyoner olur

Gündem Haberleri