Türkiye’deki altın madenciliğinin 2000'li yıllarda 0 olan altın üretimi, şuan 40 tona ulaştı. Maden işletmelerinin yer aldığı bölgeler ise sosyal ve ekonomik anlamda gelişiyor.
Geçtiğimiz kasım ayında Dünya Altın Konseyi’nin, 31 üye şirketinin 2021 senesindeki doğrudan mali katkısının büyüklüğünü ölçmeye yardımcı olmayı hedefleyen bir rapor açıklandı.
Centerra Gold’un Türkiye Ülke Müdürü ve Kayseri Develi İlçesinde Öksüt Madeni’nin işletmecisi Davit Bickford ise rapora ilişkin, “Rapor, Dünya Altın Konseyi (WGC) üyesi şirketlerin, ev sahibi ülke ekonomilerine 2021 yılı boyunca toplam 57,5 milyar dolar katkıda bulunduğunu gösterdi. Bunun 35,4 milyar doları ülke içi tedarikçilere yapılan ödemelerden, 11,7 milyar doları çalışanlara yapılan ödemelerden, 10 milyar doları hükümetlere yapılan vergi ödemelerinden ve 450 milyon doları topluluklara yapılan ödemelerden oluşuyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 410 MİLYON DOLAR
Söz konusu raporda, Öksüt Madencilik gibi Türkiye’den de WGC’ye üyeliği bulunan şirketler olduğunu söyleyen Bickford, “Rapora göre Türkiye’deki altın madenlerinin bölge ve ülke ekonomisine toplam katkısı 2021 yılında 410 milyon dolar seviyesinde” dedi.
Tetis mineral kuşağının keşfedilecek ilk 10 küresel sıcak noktalardan birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Bickford, “Yirmi yıl önce bu bölge, yaygın olarak bilinen bir mineral kuşağı değildi. Meydana gelen değişiklik, Türkiye'nin maden potansiyelinin artık küresel ölçekte ölçüldüğünün altını çiziyor.
Kendi sektörümüz adına konuşursak, Türkiye’nin şu anda 40 ton civarında olan yıllık altın üretiminin 100 tonlara ulaşmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz" diyen Bickford, öte yandan Türkiye'de faaliyet gösteren 20’ye yakın altın madeni operasyonu olduğunu belirtti.
Bickford 'Bu büyük bir başarı. Ancak sektörü büyütmek için yeni keşifler yapılması gerek. Çünkü Türkiye’nin altın talebi 9 aylık dönemde 159,3 tona ulaştı. Bu rakamlar ise son 10 yılın en yüksek seviyesi' dedi.
BU İLÇEDE ALTIN POTANSİYELİ OLDUKÇA BÜYÜK
Bickford, Kayseri'nin Develi ilçesindeki madende 35 ton rezervleri olduğunu söyleyerek, Öksüt’te bu sene 5,5-6 ton arasında üretim yapma hedefleri olduğunu aktırdı.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca Öksüt'ün, Türkiye’de finans desteği sağlanan ilk maden projesi olduğunu da belirtti.