Türkiye'nin en fazla enginar üretimi yapılan yerlerinden biri olan Aydın'ın Efeler ilçesinde 600 kilometre uzaklıktan gelenler, yaptıkları iş sayesinde asgari ücretin dört katını kazanıyor.
Her gün sabahın erken saatlerinde başlayıp gecenin geç saatlerine kadar çalışan üç kişilik ekip, bölgenin tarım ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Enginarları taze ve lezzetli şekilde sofralara ulaştıran bu ekip, bu işi sezonluk olarak yapıyor.
Enginar soymanın inceliklerini ve zorluklarını anlatan Ömer Faruk Taşyürek, bu işin tecrübe ve dikkat gerektirdiğini belirtti.
“GÜNDE BİN İLA BİN 200 ENGİNAR SOYUYORUZ”
İşin zorluğuna rağmen elde edilen kazancın tatmin edici olduğunu ifade eden Taşyürek “Günde bin ila bin 200 enginar soyuyoruz. Bir dakikada ortalama 3-4 enginar soyabiliyoruz. Enginar soymak kolay görünse de ciddi bir el becerisi ve dikkat gerektiriyor. Bu işi herkes yapamaz. Bıçaklarımız jiletten keskin ve bazen küçük kazalar da olabiliyor” dedi.
“6 AYLIK SEZONDA SÜREKLİ ÇALIŞIYORUZ”
25 yıldır enginar soyma işiyle uğraşan Özgür Alkan ise “Bu iş Türkiye genelinde Ocak ayında Kıbrıs enginarı ile başlar, Temmuz-Ağustos ayına kadar sürer. Aydın'da Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yoğun olur. 6 aylık sezonda sürekli çalışıyoruz. İş yorucu ama kazancı da ona göre. El becerisi ve doğru bıçak kullanımı çok önemli” dedi.
MARKETLERDE 80 LİRA
Ekip tarafından soyulan çanak enginarlar, marketlerde ve satış noktalarında tanesi 50 ila 80 TL arasında alıcı buluyor.
TÜRKİYE NEREDE YETİŞİR?
Türkiye'nin enginar üretimi, ağırlıklı olarak Ege ve Marmara bölgelerinde yoğunlaşır. Marmara Bölgesi'nde özellikle Bayrampaşa enginarı yaygın olarak yetiştirilirken, Ege ve Akdeniz bölgelerinde Sakız türü enginarlar tercih edilir. Enginar, çok yıllık bir sebze olduğundan, plantasyonları bulundukları yerde 10 ila 15 yıl boyunca kalabilir.