Bir diğer adıyla bilinen mersin meyvesi, özellikle Akdeniz ikliminde yetişiyor. Hem meyvesi hem de yaprakları insan sağlığına oldukça faydalı. Mersin, murt veya hambeles olarak da bilinen bu bitki, genellikle küçük ağaç, ağaççık veya çalı şeklinde yetişir ve en fazla 5 metre boyuna ulaşır. Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde doğal olarak yetişir ve sağlık açısından oldukça değerli. Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişir.
Mersin meyvesi, antiseptik özellikleri sayesinde vücuttaki mikropları uzak tutar ve balgam söktürücü görevi görür. Kalp ve damar sağlığına önemli katkıları vardır ve bu da kalp-damar hastalıkları riskini azaltır ve varis sorununu önler.
Ayrıca bulantı ve kusma gibi sorunları önler, sindirim sistemini rahatlatır ve sindirim sağlığını destekler. İltihapların iyileşmesine yardımcı olur ve cilt üzerinde sivilce ve akneleri hızla iyileştirir. Çay gibi demlenen yaprakları cilde uygulandığında cildi pürüzsüzleştirir ve ışıltılı bir görünüm kazandırır.
Mersin meyvesi, kötü kolesterol ve şeker sorunlarının çözümünde de yardımcı olur. Aşırı tüketiminde boğaz ve dilde kaşıntı gibi yan etkilere neden olur. Bu nedenle, ölçülü tüketmek önemli.