Bu ürünleri buzdolabına sakın koymayın: Bunca zaman yanlış yapmışız
Gıda saklama konusunda buzdolabı büyük pratiklik sağlarken, bazı ürünler için ise büyük tehdit oluşturabilir. Hemen hemen herkesin her ürünü sıklıkla koyduğu buzdolapları bazı ürünler için büyük tehdit oluşturabiliyor. Çünkü kimi sebze, meyve ve gıda ürünü, doğaları gereği oda ısısında saklanmayı gerektiriyor. Peki nedir bu ürünler? Her ürün buzdolabına girmeli mi? İşte ayrıntılar…
114
Gıda saklama konusunda buzdolabı büyük pratiklik sağlarken, bazı ürünler için ise büyük tehdit oluşturabilir. Hemen hemen herkesin her ürünü sıklıkla koyduğu buzdolapları bazı ürünler için büyük risk taşıyabiliyor. Çünkü kimi sebze, meyve ve gıda ürünü, doğaları gereği oda ısısında saklanmayı gerektiriyor, buzdolabında daha hızlı bozuluyor ve özelliklerini, besin değerlerini yitirebiliyor. Kimilerinin tadı ve aroması buzdolabına girdiği takdirde daha çabuk bozuluyor. Peki nedir bu ürünler? Her ürün buzdolabına girmeli mi? Buzdolabına asla girmemesi gereken ürünler hangisi? İşte buzdolabına koymamanız gereken gıdalar...
214
ASLA BUZDOLABINA KOYMAMANIZ GEREKEN BESİNLER!
OLGUNLAŞMAMIŞ AVOKADO
Aynı domateste bahsettiğimiz gibi avokado da buzdolabına girince olgunlaşmasını durduran besinlerden. Avokadolarınızın olgunlaşmasını ve daha lezzetli olmasını istiyorsanız onları buzdolabında değil, sıcak bir yerde tutmalısınız.Ancak benim avokadolarım yeterince olgun diyorsanız buzdolabında tutmanızın bir sakıncası yok.
314
ANANAS
Diğer meyvelerin aksine ananas toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmiyor. Bu yüzden bütün ve olgunlaşmış ananasları oda sıcaklığında saklamak en doğrusu. Böylece sulu yapısını ve lezzetini koruyabiliyor.
414
DOMATES
Buzdolabı içindeki soğuk hava domatesin olgunlaşma sürecine engel olur ve kristallerin gelişmesini sağlar. Olgunlaşma ise domatese tadını veren yegane şey. Yani domatesleri buzdolabına koyarak tüm tadını kaybetmesini sağlıyorsunuz
514
MUZ
Muzun besin değerleri sadece dışarıda korunabildiği için asla buzdolabına girmemesi gerekiyor. Muzun olgunlaşması için ortam sıcaklığında bulunması gerekiyor.
614
PATATES
Nişasta soğuk sevmez. Patatesin içinde bolca bulunan nişasta soğuk havayla karşılaştığında şekere dönüştüğü için buzdolabına koyma hatasına düştüğünüz patatesler şekerlenecek ve pütür pütür olacaktır. Patatesin dokularının koruyabilmek için ise onları kesinlikle soğuk değil serin bir ortamda saklamalısınız.
714
UN
Çok sıcak iklimlerde yaşamadığın müddetçe unu dolapta saklamak pek bir şey değiştirmiyor. Ancak ortam sıcaklığı 30 derecenin üstüne çıkan ve toprağa yakın yaşam alanlarında böceklenmeye karşı unu dolapta saklamak tercih edilebilir. Un için önemli olan mümkün olduğunca hava almaması ve kuru bir ortamda saklanması.
814
SOĞAN
Soğan buzdolabına girdiğinde soğuk ve nemin etkisiyle yumuşayacak ve küflenecektir.
914
REÇEL
Reçel de turşu gibi mevsimlik meyveleri uzun süre saklamak üzere keşfedilmiş bir yöntem. Dolayısıyla buzdolabında saklamaya gerek yok. Doğal reçeller dokularını ve tatlarını dışarıda uzun süre koruyabilirler. Marketten alınan reçeller ise bir dolu koruyucu barındırdıkları için her koşulda tazeliklerini korurlar.
1014
ÇİKOLATA
Çikolataları buzdolabında saklamak yaygın bir alışkanlık olsa da çoğu çikolatanın aslında dolaba girmeye ihtiyacı yok. Hatta aksine dolabın soğukluğu çikolatanın dokusunu bozabiliyor. Oda sıcaklığında yenilen çikolata aromasını ve tadını daha iyi hissettiriyor. Şayet ortam sıcaklığı erimeye yol açmıyorsa çikolataları dışarıda saklamak en iyisi.
1114
TURŞU
Turşuyu buzdolabında saklamak alışkın olduğumuz bir şey. Turşunun varlık sebebi zaten sebzeleri mevsimi dışında saklayabilmek. Dolayısıyla dolaba koymanın uzun ömürlü olması açısından hiçbir ekstra faydası yok. İyi kurulmuş bir turşu gölgede kaldığı müddetçe neredeyse 2–3 yıla kadar yenebilir.
1214
ZEYTİN YAĞI
Zeytin yağını dolapta saklayınca donduğu ve tereyağı gibi olduğunu Akdeniz’e ve Ege’ye kıyısı olan her ülke gibi biz de çok iyi biliyoruz. Aynı zamanda zeytinyağı ışık görünce asidite olduğu için şeffaf şişelerde saklamamak gerekiyor.
1314
SARIMSAK
Sarımsak buzdolabında filizlenir ve lastik kıvamına gelip küflenir. Sarımsak serin ve kuru yerde saklanır.
1414
KAHVE
Öğütülmüş kahve ve çekirdeklerini serin, kuru ve ışık almayan yerlerde saklamak gerekiyor. Tazeliklerini ve aromalarını böylece daha uzun saklayabiliyorlar, dolayısıyla buzdolabı açık kahve için hiç uygun bir yer değil. Fakat çok miktarda kahveyi saklaman gerekiyorsa hava almayan vakumlu poşet veya kutularda, ışık görmeyecek şekilde paketleyip buzdolabında ya da buzlukta 1 ay kadar saklayabilirsin.