Buça'daki ceset görüntüleri sahte iddiası

Moskova, Buça'daki görüntülerin düzmece olduğunu iddia ediyor. Rusya taraftarları da sosyal medyada cesetlerin hareket ettiğini iddia ediyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? DW'nin bilgi kontrol ekibi araştırdı.
Ukrayna''nın Buça adlı küçük bir kentinde katliam yaşandığına dair hafta sonundan beri tüm dünyaya yansıyan görseller büyük bir şok etkisi yarattı. Başkent Kiev yakınlarındaki Buça''dan Rus birliklerin çekilmesinden sonra bölgeye giden Ukrayna güçleri sokak kenarlarında üniformasız, sivil kıyafetli cansız bedenler bulmuş, kimilerinin ellerinin arkadan bağlı olduğu görülmüştü. Ukrayna ordusu, görüntüleri 2 Nisan''da yayınladıktan sonra uluslararası medya temsilcileri de "Buça''daki cesetlere" ilişkin haberler yapmaya başladı.
 
Görüntülerle ilgili olarak "Rus birliklerinin bölgeden çekilirken sivilleri kurşuna dizdiği" suçlamaları ortaya atıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski yapılanların "soykırım" olduğunu söylerken Batı ülkelerinden de kınama mesajları geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Rus güçlerinin suçlarını kınadığını", Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de "derin bir şok" içinde olduğunu açıkladı.
 
TELEGRAM''DA YAPILAN PAYLAŞIMLARDA ''DÜZMECE'' İDDİALARI DİLLENDİRİLİYOR
 
Rusya taraftarları ise sosyal medyada Buça''daki görüntülerin "düzmece" olduğunu ileri sürdü. Rusya Savunma Bakanlığı, paylaşım sitesi Telegram''dan yaptığı açıklamada Buça''ya dair yayınlanan videoların "düzmece ve provokasyon amaçlı" olduğunu iddia etti. Almanya''daki Rusya Büyükelçiliği de Buça''ya dair görsel ve videoların "Kiev rejiminin Batılı medya için yaptığı bir prodüksiyon" olduğunu ileri sürdü. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise "ABD ile NATO''nun bu görüntüleri Rusya''yı suçlamak amacıyla ısmarlayıp ısmarlamadığını bilmek istediğini" kaydetti.
 

 
"ÖLÜYMÜŞ GİBİ YAPAN OYUNCULAR"
 
Moskova yanlısı sosyal medya hesapları da Buça sokaklarında görülen cansız bedenlerin "ölüymüş gibi yapan oyuncular" olduğunu ve bütün anlatılanların "yalan" olduğunu öne sürdü. Kanıt olarak da sokak kenarındaki cesetlerin yer aldığı bir video gösterildi. DW''nin doğrulama ekibine bu iddia yanlış. Çünkü videonun tamamında ne elini kaldıran bir ceset görülüyor ne de birden bire ayağa kalkan bir cansız beden.
 
YANILTICI ROL OYNUYOR...
 
DW''nin doğrulama ekibi, Buça ile ilgili iddiaları büyüteç altına alarak olayın yaşandığı bölgeyi ve yeri tespit etti. Buna göre videolarda yer alan görüntüler Buça''nın güneyindeki Yablunska Caddesi''nde çekildi. Google''dan söz konusu caddeye yönelik 2015''e ait görüntülere bakıldığında etrafta inşaat çalışmaları yapıldığı anlaşılıyor, ancak bazı binalar Buça''ya dair güncel videoda da görülüyor.
 
 
Cesetlerden birinin elini kımıldattığına ilişkin iddia ise yanılsamadan ibaret. Sözü edilen cansız beden, araçlar geçerken sağda yer alan bir ceset. Gerçekten de ilk bakışta araçlar geçerken bir şeyin hareket ettiği görülüyor, ancak görüntü büyütüldüğünde onun el olmadığı anlaşılıyor. Bir diğer iddia da görüntülerde yer alan bir otomobilin bir cesedin yanından geçtikten sonra yansıyan bir olay. İddiaya göre söz konusu ceset, araç geçtikten sonra ayağa kalkıyor. Bunun da aracın aynasında kısaca görüldüğü ileri sürülüyor.
 
 
Ancak bu da gerçeği yansıtmıyor. DW''nin yaptığı analizde araç geçtikten sonra cansız bedenin yerde kalmaya devam ettiği görülüyor. İddianın ortaya atılma nedeni bir yanılsama, aracın hareket etmesiyle kameranın kadrajının öne doğru kayması ve bunda dış aynanın oynadığı rol. Otomobillerin dış aynası normalde görüntü alanının geniş bölgeyi kapsaması amacıyla belli bir açıyla hafif eğri olarak yapılıyor. Dolayısıyla bu iddiaya yol açan video, yanıltıcı bir rol oynuyor. Yavaş çekimde video yeniden oynatıldığında otomobil geçtikten sonra da yanından geçilen cansız bedenin hâlâ yerde kımıldamadan durduğu görülüyor.

İlgili Haberler

15 yaşındaki Kezban'dan acı haber...
Türkiye'den Buça'daki katliama ilişkin sert açıklama
Buça'dan kan donduran görüntüler: Sivil katliamı!

Dünya Haberleri