Bugün ne pişirsem diyenler için işte birbirinden lezzetli tarifler. Balık çorbası tarifi, fırında makarna tarifi, brokoli salatası tarifi ve portakallı tart tarifi var.
BALIK ÇORBASI TARİFİ
Balık çorbası malzemeler
1 adet orta boy levrek balığı
6 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 adet büyük boy havuç
1/2 demet maydanoz
1 adet defne yaprağı
1 adet kereviz sapı
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı kişniş tohumu
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı tuz
1/2 adet limon suyu
Terbiyesi için:
1 adet limon suyu
1 adet yumurta sarısı
BALIK ÇORBASI YAPILIŞI
Levrek balığını ayıklayıp, temizleyin.
Balığı tencereye aktarın.
Soğuk suyu ekleyin.
Kereviz sapı, kabuğunu soyduğunuz havuç ve soğanı gelişi güzel doğrayın.
Doğranmış sebzeleri, maydanoz, tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, zerdeçal, kişniş tohumu ve tuz ile birlikte tencereye aktarın.
Son olarak zeytinyağını ekleyin.
Kısacası lezzetli bir balık suyu elde etmek üzere; balığı tüm parçaları, kök sebzeler ve aromatik bitkiler ile özünü bırakana kadar orta ateşte kaynatın.
Haşlanan balığın etini bir servis tabağına çıkartın ve küçük parçalar halinde ditin.
Lezzetini alan balık suyunu bir süzgeçten geçirin ve pürüzsüz bir hal elde edin.
Çorbaya rengini verecek olan küçük sebze parçalarının süzgeçten geçip, çorbaya karışmasına aldırmayın.
Onlar olmasını istediğimiz lezzet sırları.
Balık suyunu tencereye alın.
Terbiyesi için; yumurta sarısı ve limon suyunu hızlıca karıştırın.
Sıcak durumda olan balık suyu ile azar azar karıştırıp, ılıştırarak çorba tenceresine aktarın.
Terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kısık ateşte kaynattığınız çorbayı, daha fazla bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Sevdiklerinizle paylaşın.
Zeytinyağı, limon suyu ve karabiberi karıştırıp çorbanın üzerine gezdirerek dökün ve sıcak olarak servis yapın.
FIRINDA MAKARNA TARİFİ
Fırında makarna malzemeler
1 paket fırın makarna
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri(üzeri için)
Beşamel sos için:
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1/2 adet muskat cevizi
FIRINDA MAKARNA YAPILIŞI
Beşamel sosu hazırlamak için; 4 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı bir sos tenceresinde kızdırın.
Ardından 3 yemek kaşığı unu üzerine ilave edin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
2,5 su bardağı sütü de sos tenceresine ilave edip iyice karıştırın ve karışım koyulaşana kadar orta ateşte pişirin.
Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Pişmiş olan beşamel sosun üzerine yarım muskat rendeleyip karıştırın ve ocaktan alın. Arzuya göre tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Derin bir tencerede kaynamış olan tuzlu suyun içine fırın makarnayı atın ve 10 dakika, yumuşayana kadar pişirin.
Ocaktan alıp, suyunu süzdürün.
Geniş bir kabın içerisinde, süzülmüş olan makarnayı ve beşamel sosu güzelce karıştırın.
Makarnayı, pişireceğiniz fırın kabına alın ve üzerine 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika pişirin.
İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyin ve servis edin.
Fırında makarna servise hazır.
BROKOLİ SALATASI TARİFİ
Brokoli salatası malzemeler
1 adet brokoli
1 adet limonun suyu
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
BROKOLİ SALATASI YAPILIŞI
Brokoliyi haşlayın.
Sarımsağın kabuğunu soyun ve ezin.
Zeytinyağı, sarımsak ve limonu bir kasede karıştırın.
Brokoli haşlandıktan sonra üzerine hazırladığınız sosu gezdirin.
PORTAKALLI TART TARİFİ
Portakallı tart malzemeler
1 adet portakal
2 su bardağı+1yemek kaşığı un
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
Üzeri için:
Pudra şekeri veya hindistan cevizi
PORTAKALLI TART YAPILIŞI
Dilimlenmiş portakal rondoya alınır, üzerine sıvı yağ ve süt eklenerek rondoda karıştırılır.
Karışım, uygun bir kaba alınır ve diğer malzemeler eklenerek mikserle çırpılır.
Yağlı kağıt serilmiş, kalıba karışım boşaltılır.
Önceden 180°ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirilir.
Tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.
Ilıkken ikram edecekseniz, hindistan cevizi de konulabilir.
Not: sıcakken pudra şekeri koymayın, erir.
Kekin içi, hafif ıslak oluyor.
Kürdan kontrolü yaparak fırından alın, her fırının pişirme süresi değişebilir.