Buna yatırım yapan para babası oldu! İşte eylül ayının en çok kazandıranı

Türkiye İstatistik Kurumu açıkladı. İşte eylül ayında en çok kazandıran yatırım aracı…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Verilere göre, Eylül ayında en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,04 oranında getiri sağlayan külçe altın, yatırımcıların yüzünü güldürdü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde ise bu oran yüzde 4,67'ye yükseldi.

AMERİKAN DOLARI YATIRIMCISINI ZARAR ETTİRDİ

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 1,90, Euro yüzde 0,63 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,50 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladı. Ancak, Amerikan Doları yüzde 0,25 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,79 oranında yatırımcısına zarar ettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) yüzde 0,32 oranında reel getiri sağlarken, Euro, DİBS, Amerikan Doları ve BIST 100 endeksi yatırımcılarına zarar ettiren araçlar arasında yer aldı.

KÜLÇE ALTIN KAZANDIRDI

Külçe altın, üç aylık değerlendirmede de yatırımcılarına en yüksek reel getiriyi sunarak Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,70, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,75 getiri sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi ise en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmede mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,87 oranında, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,79 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Aynı dönemde Amerikan Doları, yatırımcılarına en çok kaybettiren araç oldu.

Yıllık bazda bakıldığında, külçe altın yatırımcılarına yine en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olurken, Amerikan Doları, Euro ve BIST 100 endeksi gibi diğer yatırım araçları yatırımcısına zarar ettirdi.

Gündem Haberleri