Son yıllarda giderek popüler hale gelen iş sektöründen biri de böcek yetiştiriciliği oldu. Tarım, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda önemli bir rol oynayan bu işi yapanlar paraya para demiyor. Böcek yetiştiriciliği nedir? Nasıl yapılır? İşte detaylar…
Gıda, hayvan yemi, ilaç, biyoyakıt ve çevresel hizmetler gibi geniş bir yelpazede kullanılabilen böceklerin özel olarak yetiştirilmesine olan talep son zamanlarda arttı.
Protein ve diğer besin maddeleri açısından oldukça zengin bir kaynak olan çeşitli böcek türleri insan tüketimi için özel olarak yetiştiriliyor.
Özellikle çekirge, yaban arısı larvaları ve ipek böceği gibi böcekler, protein açısından zengin bir gıda kaynağı. Balık, kümes hayvanları ve evcil hayvanlar için besin takviyesi olarak böceklerin kullanımı giderek yaygınlaşırken bazı böcek türleri de hayvan yemi olarak kullanılıyor.
Böcekler arasında bazı türler ise ilaç ve tıbbi ürünlerin üretiminde de kullanılıyor. Böceklerden elde edilen enzimler veya salgılar, tıbbi amaçlar için önemli bir kaynak oluşturuyor.
Larva aşamalarında yağ içeren böcekler, biyoyakıt üretiminde potansiyel bir kaynak olarak görülürken böcekler aracılığıyla sürdürülebilir enerji kaynağı elde edilmeye çalışılıyor.
Böcek yetiştiriciliği yaparak para kazanmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yöntemler ise şöyle:
1. Hamam Böceği Yetiştiriciliği: Ülkemizde yeni bir iş sahası olarak kabul edilen hamam böceği yetiştiriciliği, insanların başlangıçta tiksinse de iş paraya dönüştüğünde sempatiyle bakılacak bir alana dönüşüyor. Shelfordella Tartara isimli yerli tür, Blaptica Dubai ve Gromphadorrhina Portentosa gibi türlerle birlikte ülkemizde yetiştirilmektedir. Bu böceklerin adet satış fiyatı 65 kuruştan 15 liraya kadar değişebiliyor.
2. Çekirge Yetiştiriciliği: Çekirgeler, üretiminin büyük bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç edilmek üzere yetiştirilmekte olup ülkemizde de satışı yapılmaktadır. Bir metrekarelik bir alanda ortalama olarak 1000 adet çekirge yetiştirmek mümkündür. Antalya'da bulunan ülkemizin ilk çekirge üretim çiftliğinde yıllık yaklaşık bir milyon çekirge üretilmektedir.
3. İpek Böceği Yetiştiriciliği: Kısa sürede sonuç veren ve kolayca uygulanabilen bir iş olan ipek böceği yetiştiriciliği, ülkemizin uygun iklim koşullarına sahip olmasıyla avantajlı hale gelmiş durumda. Birçok bölgede yetişen dut ağacı, bu iş için uygun bir ortam sağlar. İpek böceği yetiştiriciliği yapan aileler, ortalama olarak 40 gün içinde 150 kg ipek üretebilir ve bu üretimden yaklaşık olarak 5 bin lira kazanabilirler.