Bunu eken paraya para demiyor. Hem de suya gerek yok

Can suyu haricinde sulama gerektirmeyen, taşlık ve çorak topraklarda dahi yetişebilen ölmez çiçek, özellikle su fakiri ülkelerde alternatif tarım ürünü olarak tercih ediliyor.

Son yıllarda Türkiye'nin Göller Bölgesi, kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalırken, yer altı sularının da hızla çekilmesiyle bölgede susuz tarımla ilgilenen üreticiler artmaya başladı. Bu üreticiler, lavanta, gül, kekik, adaçayı ve ölmez çiçek gibi tıbbi aromatik bitkilere yöneldi. Bu bitkiler arasında özellikle Burdur'da hasat edilen ölmez çiçek, ekonomik getirisinin yüksekliğiyle öne çıkıyor.

Karamanlı ilçesinde susuz tarımla üretim yapan Ece Aynur Onur, tarımdaki su kullanımının dikkatli planlanması gerektiğini vurguladı. Onur, "Su tüketiminin büyük bir kısmı tarımda yanlış ürün seçimi nedeniyle boşa kullanılıyor" dedi. Göller Bölgesi'nin kuraklık tehdidi altında olduğunu belirten Onur, bölgedeki çiftçileri susuz tarım bitkilerine, özellikle de ölmez çiçek üretimine teşvik etmek gerektiğini söyledi.

Onur, ölmez çiçeğin yüksek ekonomik değeriyle çiftçilerin sorunlarına çare olabileceğini belirterek, "Bu sayede çiftçilerimiz, endişesiz gıda üretimine devam edecektir. Özellikle ilaç sektöründe kullanılan ölmez çiçek, güçlü bir hücre yenileyici olduğu için kanser ve AIDS gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca dermokozmetik sektörünün de gözdesi olan bu bitki, yaşlanma karşıtı ürünlerin üretiminde kullanılıyor" diye ekledi.

800 metre ve daha yüksek rakımlarda yetişebilen ölmez çiçek, yüksek etken madde içeriğiyle dikkat çekiyor. Onur, "Biz tarlamızda ölmez çiçeğin kültür cinsini yetiştiriyoruz çünkü bu cins, en yüksek oranda etken maddeye ulaşmamızı sağlıyor" dedi.

Ekonomi Haberleri