Milyonlarca emeklinin maaşı, yapılan düzenleme sonrasında %49,25 oranında zam aldı fakat bu düzenleme 6.700 TL ve altında kök aylığı alan emeklileri etkilemedi. Bu durum, emekliler arasında, maaşlarının açlık sınırının altında kalması nedeniyle tepkilere sebep oluyor.
Emekliler, seyyanen zam konusunda kararlı bir şekilde taleplerini dile getiriyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seyyanen zam konusunu kapatmış olsa da MHP lideri Devlet Bahçeli'nin emekli talebinin haklı olduğunu savundu.
Bahçeli, "Hayat pahalılığı kaderimiz değildir ve sona erecektir. Emeklilerimizin talepleri haksız değildir, gerekli düzenlemeler cömertçe yapılacaktır" dedi.
EMEKLİLER HALA 10 BİN LİRA ALIYOR
SGK uzmanı Ali Tezel, emekli maaşlarına yapılan artışın önemini vurgulayarak, Türkiye'nin %4,5 büyüdüğünü ve herkesin refah seviyesinin arttığını belirtti. Ancak, kişi başına düşen milli gelirin 34 bin TL olduğu bir ülkede emeklilerin 10 bin TL almasına dikkat çekti.
Tezel, "34.000 TL aylık mı? Evet, yıllık 400.000 lira aylık 34.000 TL oldu. Türkiye'de yaşayan herkesin cebine ayda mutlaka 34.000 TL girecek ya da giriyor demek. Ortalaması o ama emekliler 10.000 TL alıyor, tamam, onların 34.000 TL’sinden kalan 24.000 TL’yi başka yere veriyorlar. O zaman, bu vatandaşın cebine yansımıyorsa, bunun da bir anlamı yok" şeklinde konuştu.
Hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, emeklilerin "seyyanen 12.000 TL zam istiyoruz" taleplerine "para yok" yanıtı vermesine rağmen, "biz Cemre'nin toprağa düşmesini beklerken, emeklilerin hayalleri suya düştü" şeklinde ifade kullandı.
“EMEKLİLERE EN AZ 10.000 TL SEYYANEN ZAM YAPILACAK”
Paranın emekliler için olduğunu savunan Tezel, "Suriyelilere 80 milyar doları vermeyi göze alan bir hükümet, ülkenin vatandaşına, Türk vatandaşına 60 milyar doları çok mu görüyor yani? Aslında para var ama niyet yok. Ben de öyle düşünüyorum ki 31 Mart gelmeden emeklilere en az 10.000 TL seyyanen zam yapılacak" dedi.