Çalıştıkları iş yerinde en az bir yılı dolduranlar kendi istekleriyle bile işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alabilecekler.
Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan, kıdem tazminatıyla ilgili gelişmeleri ve detayları köşesinde yazdı.
Doğan’ın kıdem tazminatı ile ilgili aktardıkları:
Sigortaya ilk giriş yapılma tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 çalışma yılını doldurup, 3600 prim gün sayısını tamamladıklarında kendi istekleri ile işten ayrılıp, kıdem tazminatını alabiliyorlar. İlk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihi arasında olanlar ya 25 yıl çalışıp, 4500 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatı alabilirler ya da çalışma yılına bakılmaksınız 7000 prim günü doldurduklarında işyerinden kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilirler.
YAKIN TARİHLİ GİRİŞLERDE DURUM
30 Nisan 2008 ile 31 Aralık 2008 tarihi arasında sigorta girişi olanlar 4600 prim günü doldurduklarında kendi istekleri ile işten ayrılıp, tazminata hak kazanıyorlar. İlk sigortalı olduğu tarih 1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2015 tarihi arasında olanlar ise her yıl için 100 prim gün eklenmek kaydıyla 4600 ile 5300 arasında prim günü doldurduklarında kıdem tazminatını alıp işten ayrılabiliyorlar. İlk sigortalı olduğu tarih 1 Ocak 2016 sonrası olanlar ise 5400 prim günü doldurduklarında kendi istekleri ile ayrılıp, tazminata hak kazanıyorlar.
İSTİFA EDENLER NASIL TAZMİNAT ALACAK
Görecde bulundukları yerden istifa ederek, kıdem tazminatı alınabilmesi için çalışanların mutlaka SGK’dan, ‘Kıdem tazminatına esas yazı’ almaları gerekiyor. Alınan bu yazının da işverene verilmesi yeterli. Bu durumda işveren, çalışanın kıdem tazminatını ödemek durumunda.
İş Kanunu’nda bu konuda, “Yaş dışında; sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı şartlarını veya yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde sigortalılara kıdem tazminatı ödeneceği öngörülmüştür” maddesi yer almakta.