Çamurdan gelen lezzet! Gelir kapısı oldu

Hatay'da depremin etkisini gösterdiği dönemde, ev kadınları çamurdan yapılan geleneksel tandırda pişirdikleri ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar

Hatay'da çamurdan yapılan tandır, bölge halkı için önemli bir kültürel ve geleneksel değere sahip. Samandağ ilçesinde yaşanan depremin ardından, bu geleneksel yöntem hayatın bir parçası haline geldi ve birçok depremzede için bir geçim kaynağı haline dönüştü. Kapısuyu Mahallesi'nde yaşayan 50 yaşındaki 5 çocuk annesi Ayşe Baykuş da bu geleneği yaşatıyor ve tandırda pişirdiği ekmek, biberli ekmek ve gözlemeleri satarak ailesinin geçimini sağlıyor.

17 yıldır tandırda ekmek yaparak ailesine katkıda bulunduğunu dile getiren Ayşe Baykuş, "13 yıldır tandır ekmeği, gözleme ve biberli ekmek yapıyorum. Gözleme için patates, ıspanak, semizotu gibi malzemeler kullanıyorum. Biberli ekmekte ise kendi hazırladığımız çökelek, çörek otu, küncü, zahter ve zeytinyağı gibi doğal malzemeleri tercih ediyoruz. Bu ürünler tamamen doğal ve el emeği ile hazırlanıyor" şeklinde konuştu.

Bölgeye özgü lezzetin tarifini paylaşan Baykuş, "Çökeleği kendimiz yapıyoruz. Zeytinyağı, susam, salça ve biberimiz var. Bu malzemeleri güzelce karıştırıp hamuru mayalıyoruz ve mayalı hamurdan biberli ekmek ve gözlemelerimizi yapıyoruz. Tandır işini yaparken ailemle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

Yaşam Haberleri