Can simidi kredi kartı artık ateşten gömlek

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

‘ETE BU KADAR ZAM, HÜKÜMETİN BASİRETSİZPOLİTİKASININ SONUCU’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, art arda gelen zamların alım gücünü düşürdüğünü ve milyonlarca insanın ete ulaşamayacağını belirterek, hayvancılığın sürdürülebilirliğinin ortadan kalktığını ifade etti.

Bayram öncesi et fiyatlarına yapılan ardışık zamlar, dar gelirli vatandaşların ete erişimini imkansız hale getirdi. Adem, ekonomik kriz nedeniyle alım gücü dramatik bir şekilde azalan milyonlarca insanın, bu bayramda da kırmızı ete erişemeyeceklerini belirterek, "Hani bayram öncesi zam olmayacaktı? Bu fiyat artışları, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarının başarısızlığının doğrudan bir sonucudur" dedi.

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, yaptığı yazılı açıklamada hayvancılığın sürdürülebilirliğinin kalmadığını vurguladı. "Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü dramatik bir şekilde azalan milyonlar, ardışık zamlarla bu bayramda da kırmızı ete ulaşamayacaklar. Hani bayram öncesi zam olmayacaktı? Bu fiyat artışları, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarının başarısızlığının doğrudan bir sonucudur" diyen Adem, şu görüşleri dile getirdi: "Görünen o ki kırmızı ete ulaşmak daha da zorlaşacak. Çünkü et fiyatları kontrol altına alınamıyor. Bayrama sayılı günler kala kırmızı ete ikinci kez zam geldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin 4 Nisan 2024 tarihli raporuna göre, İç Anadolu Bölgesi'nde dana karkas etinin kilogram fiyatı 32 TL 70 kuruştan 330 TL 57 kuruşa, kuzu karkas etinin kilogram fiyatı ise 11 TL 40 kuruştan 401 TL 59 kuruşa yükseldi. TÜİK verilerine göre, Mart ayında fiyatı en çok artan ürünler arasında kuzu ve dana eti yer aldı. İstanbul'da kasaplarda bir kilo kıymanın fiyatı ilçeden ilçeye değişmekle beraber ortalama 600 liraya yükseldi. Mart ayı zam şampiyonları sıralamasında fiyatı yüzde 18,58 artan kuzu eti ikinci, fiyatı yüzde 14,65 artan dana eti üçüncü sırada yer aldı. Hükümet ise bu sorunlara çözüm üretmek yerine, et ithalatı gibi günü kurtarmaya yönelik popülist politikalarla durumu daha da kötüleştirdi. Çünkü doğru düzgün bir hayvancılık politikamız yok. Şu anda ne yaptığımızı bilmiyoruz; bir yandan canlı hayvan bir yandan et ithal ediyoruz. Bir yandan da yerli üretici büyüsün istiyoruz. Bu böyle olmaz. Böyle giderse daha önce de belirtmiştim, etin kilosu büyükşehirlerde 1000 liraya kadar yükselir. Çünkü girdi maliyetleri düşmüyor. Fiyatlar artıyor. Bu artıştan besiciye, üreticiye para kalmıyor. Üretici de bu durumda hayvanını kesime gönderiyor ve bu kez ithal hayvan getiriliyor. O da çözüm olmuyor. Besici kazanmıyor. Vatandaş et ve süt fiyatı arttıkça yanına varamıyor. Birileri bu işten de aracılık, ithalat yoluyla vurgun vuruyor."

İlgili Haberler

Akaryakıt 60 TL’ye ulaşacak: Uzman isimden seçim sonrası kritik açıklama!
Meteoroloji uyardı: Bayram haftası sağanak yağışlı geçecek! İşte il il hava durumu...
Dünyanın en çok satan telefon markası açıklandı: Zirve bu sefer şaşırttı!

Gündem Haberleri