Dalyan köyünde bulunan ve antik dönemde iç liman olarak kullanılan kalp şeklindeki göl dünyadaki nadir pembe göllerden biri olarak biliniyor.
KÖPÜKLER ENDİŞE YARATTI
Yalnızca belirli dönemlerde pembe renge bürünen ve sosyal medyada yayılan fotoğraflarıyla ünlenen bu göl ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Ancak son zamanlarda gölün yüzeyinde ve çevresinde oluşan beyaz köpükler yerel halk arasında endişe yarattı.
MÜSİLAJ DEĞİL
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Dr. Tülay Bican Süerdem, bu köpüklenmenin dip suyu ile yüzey suyu sıcaklığı arasındaki farktan kaynaklandığını belirtti ve müsilajla karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.
“YAZ AYLARINDA DAHA DA BELİRGİNLEŞEN BİR DURUM”
Dr. Süerdem konuyla ilgili şunları söyledi: Bu köpüklenme tamamen gölün dip suyu ile yüzey suyu sıcaklığı arasındaki farktan kaynaklanıyor. Dipte bulunan mikroorganizmalar, özellikle de bakteriler, hücre etrafında müsilajımsı, jelatinimsi bir biyofilm tabakası oluşturabiliyor. Milyonlarca bakteri bir araya geldiğinde ve su yüzeyine çıktığında, bazen jelatinimsi bir görünüm olabiliyor.
Bu durum bazen bir film görünümü, bazen de köpüklenme olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla, sıcaklıkların artmasıyla birlikte gözlemlenen ve yaz aylarında daha da belirginleşen bir durum. Nisan ayında havaların ani sıcaklık artışıyla beraber bu tür köpüklenmeler olağan bir hal alıyor.
“BU İKİ BİYOLOJİK OLAY BİRBİRİNDEN FARKLI”
Köpüklenmenin müsilaj oluşumundan farklı olduğunu belirten Dr. Süerdem "Müsilaj oluşumu, genellikle deniz veya göl suyuna fosfat gibi organik atıkların girdiği durumlarda meydana gelir. Bu daha çok kirlilik parametreleriyle ilgilidir. Ancak köpüklenme, mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşur ve müsilajla karıştırılmamalıdır. Bu iki biyolojik olay birbirinden farklıdır" şeklinde açıkladı.