Uzmanlar, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu şu günlerde sürücülere araç bakımlarını aksatmama konusunda uyarı yaptı. Yapılmayan bakımların 100 bin liradan fazla masrafa neden olabileceği ve değiştirilmemiş parçaların büyük riskler taşıdığına dikkat çekti.
Araç servis uzmanı İsa Mermer, sıcak havalarda araçlarını kullanan vatandaşları güvenli ve konforlu bir seyahat için uyardı. Mermer, araç bakımlarının ihmal edilmesinin büyük hasarlara yol açabileceğine dikkat çekerek, motor ve sıvı bakımları ile lastik bakımının önemini vurguladı.
Motor bakımında sıvı ve periyodik bakımların araçların verimli kullanılabilmesi için kritik olduğunu belirten İsa Mermer, “Antifriz, araçlarda yaz ve kış kullanılacak bir malzemedir. Su gibi 90 derecede kaynamaz; 120 dereceye kadar kendini korur ve radyatör ile soğutma sistemindeki korozyonu engeller. Ayrıca, kış mevsiminden sonra fren balataları ve fren diskleri suya maruz kalıp deformasyona uğrayabilir, bu yüzden bunların kontrol edilmesi gerekir. Araç hidroliğinin belirli aralıklarla değiştirilmesi önemlidir; aksi takdirde fren sistemi yağ özelliğini kaybeder ve paslanmaya, korozyona neden olabilir, bu da frenlerde sorunlara yol açar. Antifriz ve fren hidroliği belirli bir süre sonra özelliğini kaybeder, bu yüzden bunların da zamanında değiştirilmesi gerekir” dedi.
ARAÇ PATLAMASINA NEDEN OLABİLİR
Benzinli araçların yakıt sistemindeki parçaların kontrolünün önemini vurgulayan İsa Mermer, “Benzinli araçlarda genellikle LPG sistemi de bulunur. Enjeksiyonlu modellerde benzin pompası, yakıtı soğutur; ancak yaz aylarında yakıt seviyesinin düşük olması nedeniyle benzin pompası ısınabilir ve arızalanabilir. Bu, bazen yangın çıkmasına veya aracın patlamasına neden olabilir. Bu yüzden yaz aylarında yakıt ışığının yanmaması, çeyrek veya yarım depo yakıtın bulunması önemlidir. Karbüratörlü araçlarda ise arada bir benzine geçmek gerekir; aksi takdirde, benzin hortumları ve diyaframlar kurur, çatlar ve benzin kaçırabilir. Bu durum, ısınan motorda yangın riskini artırır” dedi.
“ZARAR GÖREN MOTORU SIFIRLAMANIN MALİYETİ 130 BİN LİRA”
Aksatılan bakımların büyük masraflara yol açabileceğini belirten araç servis uzmanı İsa Mermer, “Araç bakım takibini yapmazsanız, 10 bin kilometrelik bir yağ değişimi yerine 20 bin kilometre kullanırsanız, bu yağ motor içinde korozyona ve çamurlaşmaya neden olur. Bu durum, motorun içindeki tüm parçalara zarar verir, yağ yakma ve turbo arızasına yol açar. Motorun sıfırlanması ise yaklaşık 130 bin lira maliyet getirebilir. Bu yüzden her 10 bin veya 20 bin kilometrede düzenli bakım yapılması hem aracın ömrünü uzatır hem de maliyetleri düşürür. Bakım masrafları 3 ila 5 bin lira arasında değişirken, triger kayışı ve ağır bakım masrafları yaklaşık 13 bin lira olabilir. Bakımların zamanında yapılması, bakım defterleriyle takip edilmesi çok önemlidir; aksi halde büyük hasarlar meydana gelebilir” dedi.