Cezaevine giren Nihal Candan 37 kiloya düştü! Yemek yememe eylemi hastalığa dönüştü

Kara para aklama ve dolandırıcılık suçundan 5.5 ay önce tutuklanan Candan kardeşler’den Nihal Candan’ın cezaevinde yemek yememe eylemi hastalığa dönüştü. Sosyal medya fenomeni 37 kiloya kadar düştü.

5.5 ay önce dolandırıcılık suçlamalarıyla tutuklanan sosyal medya fenomeni Nihal Candan, cezaevinde yemek yememe eylemine başladıktan sonra anoreksiya hastalığına yakalandı.

UCUZ OTOMOBİL VADİYLE BİRÇOK KİŞİYİ DOLANDIRMIŞLARDI

Nihal ve Bahar Candan, lüks yaşamlarını sosyal medyada sergilemeleriyle tanınıyorlardı. Geçen yıl fenomenlere yönelik operasyonlar kapsamında, ucuz otomobil vaadiyle birçok kişiyi dolandırdıkları iddia edilen bir şebekeye dahil oldukları gerekçesiyle 14 Kasım 2023'te gözaltına alındılar ve 16 Kasım'da tutuklandılar.

ANOREKSİYA HASTALIĞINA YAKALANDI

İki kardeş, Silivri'deki Marmara Cezaevi'ne konuldu. Nihal Candan'ın, tutuklanmasını protesto etmek amacıyla cezaevinde yemek yemeyi reddetmesi sonucu gelişen anoreksiya hastalığıyla mücadele ettiği ve psikolojisinin bozulduğu belirtildi.

CEZAEVİNDE YEMEK YEMEMEYİ REDDETTİ

Avukatları Kasım Ergün, "Nihal, tutuklanmasına isyan edip yemek yemeyi reddetti ve bu durum kalıcı hale geldi. Psikolojisi bozuk, 'Cennete gitmek istiyorum' diyor. Hastaneye sevki için cezaevi idaresine başvurduk" dedi. Nihal Candan, önceden lüks restoranların sık müdavimlerindendi.

KOĞUŞ ARKADAŞLARI SEÇİL

Koğuş arkadaşı olan bankacı Seçil Erzan ise futbol dünyasının ünlü isimleri dahil birçok kişiyi 'yüksek kâr vaadiyle' milyonlarca dolar dolandırdığı iddiasıyla tutuklanmıştı. Seçil Erzan, Kasım 2023'te Bakırköy Kadın Cezaevi'nden Silivri'ye nakledilmiş ve Candan kardeşlerin kaldığı 3 kişilik koğuşa yerleştirilmişti.

ANOREKSİYA HASTALIĞI NEDİR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anoreksiya nervoza, kilo kaybetme hedefiyle kendine özgü yeme alışkanlıkları geliştiren bir hastalık. Fiziksel belirtiler ortaya çıktığında teşhis edilebiliyor. Hastalar genellikle kilo almaktan aşırı korkarlar ve zayıf olmalarına rağmen çok sınırlı bir diyet uygularlar. Karbonhidratlı gıdaları özellikle diyetlerinden çıkarırlar. Yemek yememek için yemek zamanlarını saklarlar, yemekten kalkmak için mazeretler bulurlar ve sürekli yiyecekleri düşünürler. Ayrıca yemek tarifleri toplarlar ve başkalarının yanında yemek yemeyi reddederler.

CİDDİ KİLO KAYBINA NEDEN OLUR

Herhangi bir fiziksel hastalık belirtisi olmaksızın ciddi kilo kaybı, sürekli tartılma, zayıflıklarını gizlemek için bol kıyafet giyme ve asla yeterince ince olduklarına inanmama gibi belirtiler görülebiliyor. Anoreksiya nervoza hastaları, yediklerini kusmak, diyet hapları veya diüretikler kullanarak yemeklerini atmaya çalışırlar. Ayrıca kendilerini cezalandırmak için aşırı egzersiz yapma ve tuvalette uzun süre kalma gibi davranışlar sergilerler.

ANOREKSİYA NERVOZA NEDENLERİ?

Anoreksiya nervozanın belirli bir nedeni yok; çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Ergenlik döneminde görülen bu hastalığın, gençlerin vücutlarındaki değişikliklere uyum sağlamada yaşadığı zorluklarla ilişkili olduğu düşünülüyor. Çevresel, psikolojik ve biyolojik faktörlerin birleşimi, hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

BİYOLOJİK NEDENLER:

Anoreksiya nervoza hastalarının genellikle hassas, kararlı ve mükemmeliyetçi kişilik özellikleri var. Genetik yatkınlığın, ailesinde anoreksiya hikayesi olanlarda hastalık riskini artırdığına dair kanıtlar bulunmasa da bu durum söz konusu olur.

PSİKOLOJİK NEDENLER:

Çocukluk dönemindeki yanlış beslenme alışkanlıkları, ilerleyen yaşlarda anoreksiya riskini artırır. Utangaçlık, depresyon, boyun eğme eğilimi, obsesif kompülsif bozukluğa sahip gençlerde anoreksiya daha yaygın olarak görülür. Ayrıca, düşük seviyede aile desteği ve cinsel istismar geçmişi olan kişilerde anoreksiya riski artar.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER:

Moda endüstrisinde zayıflığın idealize edilmesi, özellikle gençleri olumsuz etkiler. İnce bir bedene sahip olma arzusuyla diyet yapmaya başlayan gençler, zamanla bu konuda takıntılı hale gelir. Dansçılar, mankenler ve diğer meslek gruplarındaki bireyler, işlerinin gerektirdiği sürekli kilo kontrolü nedeniyle anoreksiya riski altında.

ANOREKSİYA NERVOZA TANISI:

Anoreksiya nervoza tanısı, ağırlık kaybının başka bir hastalıktan kaynaklanmadığına dikkat edilerek konur. Ayrıca hastanın fiziksel ve psikolojik belirtileri de değerlendirilir. Hastanın ağırlık kaybıyla birlikte depresyon, düşük benlik saygısı ve diğer psikolojik belirtiler göstermesi, tanının konmasına yardımcı olur.

ANOREKSİYA NERVOZA TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

Anoreksiya nervoza tedavisi, bir dizi sağlık uzmanının katkısıyla oluşturulan bir ekip çalışmasını gerektirir. Tedavi, hastanın ve ailesinin katılımıyla desteklenmeli. Hastanın uygun bir beden ağırlığına ulaşması için diyetisyenler ve doktorlar tarafından yönlendirilen bir beslenme planı uygulanır. Ayrıca psikoterapi seansları ve aile terapisi, hastanın psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Tedavi süreci genellikle uzun ve zorlu olabilir, ancak erken müdahale ve uygun destekle başarıyla sonuçlanır.

İlgili Haberler

Arda Turan'dan Seçil Erzan açıklaması: Helal paramızı gidip bankaya verdik
Polat çifti mahkemeye çıktı! Hakim izin vermeyince Dilan Polat gözyaşlarına boğuldu
Safiye Soyman’ın aşkı Faik Öztürk’ten kötü haber! Beynine pıhtı attı felç geçirdi

Magazin Haberleri