Cezası 100 bin lira. Evini ve aracını satarken bu hatayı yapanlar başını taşlara vuracak
Gündemdeki konut düzenlemesine dair tüm ayrıntılar netleşti. Ticaret Bakanlığı’nın, sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği yazıda, 15 Eylül'de devreye girecek olan sistemin ayrıntıları belli oldu. Bunu yapana 100 bin lira ceza kesilecek. İşte tüm ayrıntılar...
111
Emlak ve otomotiv sektöründe yanlış beyanlara ağır cezalar geliyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Kasım'dan itibaren ilan sitelerinde kimlik ve tapu doğrulaması zorunluluğu getirileceğini ve hatalı ilan verenlerin 100 bin lira ceza ile karşı karşıya kalacağını açıkladı.
211
Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeye göre, konut satışları e-Devlet üzerinden yapılacak. 15 Eylül’de yürürlüğe girecek olan bu düzenleme için Bakanlık, ilgili sivil toplum kuruluşlarına bilgilendirme yazısı gönderdi. Yeni düzenlemeyle, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçı yetkilendirilebilecek ve bu yetkilendirme süresi 3 ay ile sınırlandırılacak.
311
SAHTE İLANLARA KARŞI ÖNLEMLER
Bakanlık, sahte ilanlar nedeniyle mağdur olan vatandaşları korumak amacıyla "doğrulanmış ilan" sistemini getiriyor. Bu sistemle fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Konut sahipleri, e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçılarına yetki verecek ve bu yetkiyle emlakçılar ilan sitelerine giriş yapabilecek.
411
Ekim ayından itibaren aracını satmak isteyen kişiler de, e-Devlet üzerinden satıcıyı belirleyip yetkilendirmek zorunda kalacak. Ocak 2025 itibarıyla, ilan sitelerinde yalnızca doğrulanmış ilanlar yer alacak. Bu düzenlemenin, 80 bin ikinci el araç satıcısını doğrudan etkilemesi bekleniyor.
511
YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU
Ticaret Bakanlığı'nın ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği yazıya göre, yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ilan veremeyecek. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye girdikten sonra, yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan vermesi mümkün olmayacak ve idari yaptırımlar uygulanacak.
611
İlan platformları, yetki doğrulama sistemini 15 Eylül'e kadar tamamlayacak. Bu sistemle yayımlanan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulaması yapılmıştır" şeklinde bir logo veya ibare bulunacak.
711
2025'TE TAM UYGULAMA
Yeni sistem, 1 Ocak 2025 itibarıyla tam anlamıyla devreye girecek ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmayan ilanlar yayımlanamayacak. Aynı taşınmaz için birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi dikkat çekiyor. Farklı ilanlarda aynı taşınmazla ilgili fiyat bilgileri yer alacak ve bu sayede vatandaşların fahiş fiyatlardan korunması hedefleniyor.
811
e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi yetkisini iptal edebilecek, ancak yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik olarak yayından kaldırılmayacak. İlan yenilenirse, yetkilendirme sorgulaması tekrar yapılacak.
911
KİRALIK DAİRELER İÇİN DE GEÇERLİ
Konutunu kiraya vermek isteyen vatandaşlar da bu düzenleme kapsamına girecek. EİDS yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak.
1011
KİMLER KAPSAM DIŞINDA?
Günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı kurulmamış konut projeleri, TOKİ ve Emlak Konut projeleri ile tapusu bulunmayan gecekondu vasfındaki taşınmazlar bu düzenlemenin dışında tutulacak. Tapusu olmayan taşınmazlar için ilan verilebilecek, ancak tapu kaydının olmadığına dair bir ibare bulunacak. İlanda, il, ilçe, ada ve parsel bilgileri değiştirilemezken, mahalle bilgisi değiştirilebilir nitelikte olacak.
1111
Uygulama devreye girdiğinde, mevcut ilanlar kalmaya devam edecek; ancak yenilenen ilanlarda EİDS üzerinden yetkilendirme sorgulaması yapılacak.