1 Ocak itibariyle Türkiye'deki araç trafiğini düzenli ve güvenli hale getirmek amacıyla karekod uygulaması başlatıldı.
Yeni uygulama, tüm tescil edilen plakaları kapsayacak şekilde tasarlandı; bu sayede hem mevcut plakalar hem de yeni tescil edilen plakalar karekod sistemine dahil edildi.
Karekodlar, araçların seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi önemli bilgileri içeren 12 haneli seri numaraları içerecek. Bu sayede emniyet birimleri, araç ve sürücü bilgilerine daha hızlı ve etkin bir şekilde erişebilecek.
Yeni uygulama ile yetkililer, araç kayıtlarını daha etkin bir şekilde takip edebilecek ve sahte plaka kullanımı gibi suçların önlenmesinde daha aktif rol oynayabilecek.
CALİFORNİA'DA YASAL OLDU
California'da, 2018 yılında bazı araçlarla denenen dijital plaka uygulaması, 2022 yılında resmi olarak yasal hale getirildi. ABD'nin önde gelen eyaletlerinden biri olan California'nın nüfusu yaklaşık 40 milyon kişi.
CEZASI 32.170 TL
Bu yeni yasal düzenlemeyle birlikte, plakanın okunurluğunu engellemek amacıyla değiştirilmesi veya sahte plaka kullanımı gibi suçlar önemli para cezalarıyla karşılanıyor.
Plakanın okunurluğunu etkileyecek değişiklikler için verilen ceza miktarı 2.647 TL'ye kadar çıkarken, sahte plaka kullanımı durumunda uygulanan ceza miktarı ise 32.170 TL'ye kadar ulaşabiliyor.
GÜVENLİK EN ÖN PLANDA TUTULUYOR
Güvenlik, uygulamanın en büyük avantajı olarak öne çıkıyor. Uygulama, ekspertiz firmaları ve galerici işletmeleri tarafından olumlu karşılandı.
Oto ekspertiz firmalarının genel koordinatörü Alperen Temizyürek, güvenlik kontrollerinin uygulamanın en büyük artısı olduğunu vurguladı.
Galerici Mutlu Saygın ise yeni karekodlu plakalarını bastırdıklarını belirterek şunları söyledi:
“Son aldığımız aracın plakası yabancıydı. Emniyetten plakamızı bastırdık ve bu işlem oldukça basitti, sadece 15 dakikada teslim aldık.
Yeni karekod sistem sayesinde emniyet birimleri araç ve sürücü bilgilerine hızlı bir şekilde ulaşabilecekler."