CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, camilerin fatura borcu nedeniyle elektriğinin kesildiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Hiçbir kamu kurumunda ısıtma ve soğutma giderlerinin karşılanması için halktan para toplanmazken camilerin ısıtılması için cemaatten para toplandığını, kırsal alanlarda az sayıda cemaati olan camilerde ise yeterli para toplanamadığını ve faturaları din görevlilerinin üstlendiğini belirten Bekaroğlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
‘CAMİLERİN ELEKTİRİĞİNİN KESİLMESİ HÜKÜMETİNİZ DÖNEMİNE DENK GELDİ’
2013 yılından itibaren ibadethanelerde aydınlatma ile ısıtma ve soğutmaya ait elektrik sayaçlarının ayrıldığını ve ısıtma giderlerinin cemaatten toplanan paralarla karşılandığını belirten Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, "Toplumun her kesiminin giderek yoksullaştığı bu ekonomik kriz ortamında din görevlilerine bir de ısıtma-soğutma giderlerini yüklemek adil bir uygulama değildir.
Özellikle kış aylarında ısıtma ihtiyacından dolayı elektrik faturaları kabarmakta, cami görevlileri için altından kalkamayacağı bir yük haline gelmektedir. Faturaların ödenememesi nedeniyle camilerin elektriğinin kesildiğine yönelik haberlerin ise son günlerde yazılı ve görsel medyada çoğalmakta olduğu gözlemlenmektedir" dedi.
Camilerin elektriği kesildiği için ya da faturaların yüksek olmaması için ısıtma sistemleri kullanılmaması nedenleriyle vatandaşların soğukta ibadet etmek durumunda kaldığını veya camilerden uzaklaştığını belirten Bekaroğlu, "Cumhuriyet tarihi boyunca borcundan dolayı camilerin elektriğinin kesilmesi, ibadet için camilere giden vatandaşların soğukta bırakılması hükümetiniz dönemine denk gelmiştir. Bu aynı zamanda çok kârlı durumda bulunan elektrik dağıtım faaliyetinin özelleştirilmesi işleminin tüm sonuçlar düşünülmeden gerçekleştirildiğini de göstermektedir” ifadelerini kullandı.
‘CAMİLERDE NEDEN PARA TOPLANIYOR?’
Önergesinde, "Din ve vicdan özgürlüğünün gereği olarak camilerin ve farklı inançlara ait ibadethanelerin genel giderlerinin karşılanması devlet için yük değil bir görevdir" ifadelerini kullanan Bekaroğlu’nun yanıt bekleyen soruları şöyle sıralandı:
-Hiçbir kamu kurumunda ısıtma-soğutma giderlerinin karşılanması için vatandaşlardan para toplanmıyorken, camilerde neden para toplanmaktadır?
-Camilere ait ısıtma ve soğutmadan kaynaklı elektrik faturalarının ödenmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı cami görevlilerine vatandaşlardan para toplamaları talimatı vermiş midir?
-Aydınlatma dışındaki giderlerin ödenmesi cami görevlilerinin sorumluluğunda mıdır? Cumhurbaşkanlığı’nın, ibadethanelerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda bir görevi veya sorumluluğu yok mudur?
-Tüm Türkiye çapında 07.04.2021 tarihi itibarıyla ısıtma-soğutmaya ilişkin elektrik harcamaları nedeniyle ortaya çıkan borçlarının ödenmemesi nedeniyle elektriği kesilen cami sayısı bugüne kadar kaçtır?
-Camilerdeki ve farklı inançlara ait ibadethanelerdeki ısıtma-soğutma giderleri ile diğer giderlerin genel bütçeden yahut Diyanet Vakfının bütçesinden karşılanması mümkün müdür? Veya bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Birikmiş borçları Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı gelir getirici kuruluşların bütçesini kullanarak ödemeyi, bu şekilde ibadet için camilere giden vatandaşları soğuktan kurtarmayı düşünüyor musunuz?
-Tüm ibadethanelerin ısıtma ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması için herhangi bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?