CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu ile Karamollaoğlu, Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Kemal Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile Muharrem Erkek eşlik etti. CHP'yi karşılayan Saadet Partisi heyetinde ise; Ekonomik İşler Başkanı Sabri Tekir, STK ve Halkla İlişkiler Başkanı Atik Akdağ, Genel Sekreter Mesut Doğan, Parti Sözcüsü Birol Aydın yer aldı.
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir” çıkışından sonra başlayan anayasa tartışmaları ve muhalefet bloğunun isteği olan güçlendirilmiş parlamenter sistemin ele alındığı düşünülüyor.
Görüşmenin ardından iki lider basın açıklaması yaptı.
Karamollaoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Bir diyaloğun, hangi niyetle yapılırsa yapılsa iyidir. Farklı görüşlerde, kanaatlerde bulunan siyasi parti yöneticilerinin meseleleri görüşebilmeleri ilk ve en önemli adımdır. Birbirlerine hakaret edeceklerine, meseleleri görüşebilmek Türkiye'nin problemlerini çözebilmekte en önemli adım. Bundan dolayı hangi niyetle yapılırsa yapılsın, ben bize gelen isterse AK Parti olsun ister HDP olsun, onlarla da oturup bu meseleleri görüşmeyi işin tabiatı olarak normal karşılıyoruz. Burada esas olanı, zihniyetler. Anayasadan da diğer yasalardan da zihniyetlerin değişmesine ihtiyaç var.
Ondan sonra yasalarda değişiklik yapabilirsiniz ama zihniyet değişmeden hiçbir görüşmenin de faydası olmaz.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Belli konularda farklı düşünebiliriz ama ortak çabalarımız var. Türkiye'nin gerçek gündemi aslında pahalılık. Türkiye'nin bu kutuplaşmadan çıkması lazım.
Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz? AYM'nin kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz.
Hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız. Erdoğan bunu kabul eder mi? Edeceğini sanmıyorum.
Önemli olan var olana uyacaksınız ve onu mükemmel hale getireceksiniz. Yasalara saygılı olmamız lazım, hukukun üstünlüğüne inanmamız lazım.
Yasalara göre kurulan bütün siyasi partiler zaman zaman bir araya gelmek, konuşmak durumundadırlar. Demokrasinin gereği budur zaten. Bir siyasi partiyi düşmanlaştırmak doğru değildir. Düşmanlaştırmak demokrasiye karşı çıkmak demektir. HDP bir siyasi partidir, bizimle görüşmek isterse görüşürüz. Düşüncelerimizi paylaşırız. Onlar ayrı parti, biz ayrı partiyiz. Şu aşamada bir ittifak, ittifak arayışı söz konusu değil.