GÜNBOYU - ANKARA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin anayasa değişikliği taslağını açıklamasından sonra “başkanlık sisteminin sakıncaları tekrar tüm hızıyla tartışma gündemine geldi. MHP taslağında şu andaki sistem de yeterli görülmeyip daha da ileri maddeler içerdiği yorumları yapılmış ancak AKP yetkilileri taslağı beğendiklerini ifade etmişlerdi.
İKİ MECLİSLİ SİSTEM
MHP taslağı, Millet İttifakı tarafından gündem değişikliği olarak değerlendirildi. İttifakın önde gelen isimleri, gündemlerinde sadece halkın yoksulluğu ve yolsuzlukların olduğunu ifade ederek önceliklerinin bu iktidardan kurtulmak dolayısıyla erken secim olduğunu söylediler.
Bu değerlendirmelere karşın, Millet İttifakı kulislerinde anayasa değişikliği konusunda hazırlıkların da hız kesmeden sürdürüldüğünü öğrendik.
CHP yöneticilerinden edindiğimiz bilgiye göre akademisyenlere yaptırılan çalışmalar sona erdi. Hazırlanan taslağın Millet İttifakı’nın onayını ve katkılarını alması ve ittifakın taslağı olmasının amaçlandığı ifade edildi.
Konuştuğumuz üst düzey CHP yöneticisi şunları söyledi:
“Su andaki sistemin tamamen değişmesi gerekli... Millet meclisinin önemi sıfırlandı. Yani milletin seçtikleri yapılanları olan biteni hiçbir şekilde kontrol edemiyor. Ülke gece yarısı karar ve kararnameleriyle yönetiliyor, bunlardan bakanların bile haberi olmuyor.”
SENATO GELİYOR.
CHP tarafından hazırlanan taslakta, parlamenter sisteme dönülmesi için anayasa değişikliğinin gerekli olduğu ifade edilerek, yasaların her saat başı torba yasalarla değiştirilmesinin önlenmesi denetimin sağlanması için çift meclisin gerekli olduğu ifade ediliyor. Yani hem TBMM Millet Meclisi ve TBMM Cumhuriyet Senatosundan oluşacak.
Bilindiği gibi Cumhuriyet Senatosu 12 Eylül rejimi tarafından kaldırılmıştı.
Şu anda meclisin onay makamı haline geldiği yürütme üzerinde hiçbir söz sahibi olmadığı ifade edilerek, hazırlanan değişiklikle, gensoru sisteminin tekrar getirileceği Başbakan’ın mecliste seçilip, görevinin gerekirse mecliste sonlandırılacağı belirtildi.
Taslakta bu değişikliklerin erken ya da ilk seçimden sonra oluşacak TBMM tarafından yapılması esas alınıyor.
GÖRÜŞME 24 MAYIS'TA
CHP lideri Kılıçdaroğlu ile iyi parti genel başkanı Meral Akşener arasındaki konuyla ilgili görüşme 24 Mayıs' ta yapılacak. Bu görüşmeden ve ortak çalışmalardan sonra parlamenter sisteme geçiş önerileri birlikte açıklanacak.