Kastamonu Bozkurt'u afet bölgesi haline getiren selin bir nedeninin de bölgedeki HES'in çökmesi olduğu iddia edilmiş ancak bu iddialar valilik ve Bakanlık tarafından yalanlanmıştı.
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, kilometrelerce yürüyerek HES’in bulunduğu bölgeye gitmeyi başardı. Sosyal medya hesabından HES’in son halini paylaşan Baltacı, “Yıkılan HES yapıları burada, yalan söyleyen bakanlar orada. İşte görüntüler. Neyi saklıyorsunuz, kimi koruyorsunuz?” diye sordu.
“KÜÇÜK VADİLERDE BİRİKEN SULAR BURAYA AKMIŞ"
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda köy yollarının henüz yapılmadığı belirten ve yürüyerek bölgeye ulaştıklarını ifade eden Baltacı, “Kamuoyunu merak ettiği Hidro Elektrik Santrali bölgesine gelmeyi başardık. Arkamda Bozkurt’un üstüne kurulan HES’in regülatörünü ve beton iletim kanallarını görüyorsunuz. Aşırı yağış dolasıyla, bu dağlardaki küçük vadilerde biriken sular buraya hızla akmış. Regülatör ve su kanallarını paramparça etmiş.
Bu bölgede çok yoğun ormancılık faaliyetleri yürütülür. Ormanda kesilen tomruklarda sel suyuna kapılarak önüne regülatör ve iletim kanallarını da alarak Bozkurt’a doğru kadar gitmiş. Tarım Bakanı felaketin ilk anlarında şöyle bir açıklama yapmıştı; ‘Selin en büyük mağduru HES’ler’ demişti. Doğanın akışına bu şekilde müdahale edilirse hem HES hem de şehirlerdeki insanlarımız bunun acı bedelini ödemek zorunda kalır” dedi.
MAHKEME, 'TELAFİSİ OLMAYACAK ZARARLAR DOĞURABİLİR' KARARI VERMİŞTİ
Ezine Çayı üzerinde kurulan Ebru Hidroelektrik Santrali’nin evine zarar vereceğini ileri süren bir vatandaşın açtığı dava üzerine Kastamonu İdare Mahkemesi 2013 yılında HES için yürütmeyi durdurma kararı vermiş ancak şirket yapımına devam etmiş, proje tamamlanmıştı. HES inşaatı için kamulaştırma yapılan bölgede arazisi bulunan bir yurttaşın dava açtığı proje için mahkeme “telafisi olmayacak zararlar doğurabilir” kararı vermişti. 2016 yılında HES’in ilk ünitesi bir yıl sonra da ikinci ünitesi devreye alınmıştı.