Soğanı olduğundan zambakgillerden bir bitki çiçek türüdür. Yalnız çiçekleri zehirli olabilmektedir. Soğanı yazın sonunda toplanır.
Çiçekleri sonbaharın ilk günlerinde toplanırken soğanının toplanması için olgunlaşmasının beklenmesi gerekir. Çiğdemin soğanı güneşlik yerlerde kurutulabileceği gibi isteğe göre fırınlarda da kurutulabilir.
Bu bitkinin içeriğinde zamk, şeker ve nişasta içeren maddelerin yanı sıra colchicin adlı zehir içerikli bir madde de bulunmaktadır.
Çiğdemin zehirli olmayan hiçbir kısmı yoktur. Hekimlere danışılmadan kullanılması zarar getirir. Tohum ve çiçeklerinin şifa verdiği birçok şey vardır.
HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR
Kabızlığın sökülerek ishal edecek kadar etkisi vardır. İdrarın sökülmesine çok çabuk etki eder. Nikriz rahatsızlıklarında vücuttaki ağrıların dindirilmesinde kullanılır ve çok fayda sağlar.
Balgam şikayeti olanların balgamını sökerek hem soluk almalarını, rahat öksürmelerini ve kolay yemek yemelerini sağlar. Bu şifalı bitkiden içeriği nedeniyle zehirlenmemek için bir defada öteden beri kullanılan miktarı en çok 4 gramdır. Bu miktarı kesinlikle geçmemek gerekir.
İç organların yaşadığı hemen tüm ağrı türlerini yatıştırıcı ve giderici bir etkisi vardır. Zaten enfeksiyonlarla uğraşan organların ağrısını dindirerek bağışıklık sisteminin daha etkin çalışmasını ve kişinin moralinin düzgün olmasını sağlar.
Dış organların daha güzel ve diri görünmesi için çiğdemin yağı kullanılabilir. Merhem haline getirilebilirse o da aynı işlevi görür.
Zor gerçekleşecek doğumlarda eskiden anne adayına yaklaşık 9 gram kadar içirilirdi. Bu zor gerçekleşmesi beklenen doğumların kolay atlatılmasını sağlamaktaydı. O zamanlar zor doğum olarak adlandırılan doğumlar, annenin yaşı veya çoklu gebelik yüzünden olanlardı.