GÜNBOYU-ÖZEL
Karasularının ihlali üzerinden Rusya ve İngiltere gibi iki dev ülkeyi karşı karşıya getiren durumu ve bunun yansımalarını Eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, gunboyugazetesi.com.tr için değerlendirdi.
Yaycı, Karadeniz'de yaşanan İngiltere ve Rusya gerginliğine dair yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
"Bugün Rusya ve İngiltere deniz kuvvetlerine ait gemiler arasında gerçekleşen telsiz haberleşmesi Rus medyasında yayınlandı.
Tüm dünya ile paylaşılan görüntülerde, her sene yapılan mutat tatbikatlardan birine katılmak üzere Karadeniz’e intikal eden İngiltere’ye ait muhrip gemisi HMS Defender'ın Karadeniz’deki seyri esnasında Rus karasularını ihlal ettiği görülüyor ve bu gerekçeyle de Rus sahil güvenliği tarafından uyarılıyor.
Daha önce de Su-24M tipi bir Rus savaş uçağı tarafından aynı gemiye karasularının ihlal edildiği gerekçesiyle uyarı ateşi yapıldığı ve bu atışların İngiliz muhrip gemisinin sadece 300 metre ötesine düştüğü öne sürülmüştü.
Ancak İngiliz basını ve İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus savaş uçaklarının yaptığı atışları reddetti ve yalanladı. Bugün ise Rus sahil güvenlik gemisinin yaptığı uyarı atışlarının videosu bizzat Rus makamları tarafından yayınlandı.
Esasen, iki gemi arasında yapılan telsiz konuşmalarından şu anlaşılmaktadır; Ruslar, İngiliz muhribi HMS Defender'ı Rusya federasyonu karasularını ihlal ettiği ve zararsız geçiş kurallarına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle uyarmıştır. Bu uyarı karşılığında İngiliz muhribi, uluslararası sularda seyrettiğini ve uluslararası deniz hukukunu ihlal etmediğini belirtmiştir.
Ruslar ise radar ekran görüntüleri ile İngiliz muhribinin Rus karasularını ihlal ettiğini medyada iddia etmiştir.
İki tarafın ısrarlı iddiaları neticesinde Rus sahil güvenlik gemisi İngiliz savaş gemisine topla ikaz atışı yapmıştır.
Bunun da görüntüleri yine medyaya verilmiştir, ancak top atışları görüntüleri olmakla birlikte mermilerin İngiliz gemisinin neresine düştüğü belli değildir.
Esasen bu durum her iki tarafın da provokasyona meyilli olduğunu düşündürüyor. İngiliz gemisi, Rus karasularını ihlal etmese dahi bu kadar yakın geçmesi hakikaten akıllarda soru işareti doğurmakta...
"BİR AYKIRILIK GÖZÜKMEMEKTEDİR"
Bu durum Rusların kararlılığını test etme amacı gütmektedir. Her iki devletin de gerginliği artırmaktan uzak durması Karadeniz'in barış ve istikrarı için çok önemlidir.
Montrö Sözleşmesi açısından bakacak olursak esasen bir savaş durumu olmadığı için ve Rusya’nın da imzacı devletlerden biri olduğu dikkate alındığında geçiş konusunda ve Karadeniz'de kalış konusunda şu anda bir aykırılık gözükmemektedir.
Zira Rusya Federasyonu’nun herhangi bir Montröye aykırılık deklarasyonu uluslararası kamuoyuna intikal etmemiştir.
Diğer yandan Rusya'nın gayrimeşru şekilde Kırım’ı ilhak etmesi neticesinde Rusya, Kırım karasularını Rusya karasuları olarak kabul etmekte ve bunun da böyle kabul edilmesini istemektedir.
"UKRAYNA KENDİ KARASULARI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR"
Bununla birlikte Ukrayna o bölümün kendisine ait olduğunu ve buraların Ukrayna karasuları olduğunu ifade etmektedir.
Sonuç olarak tatbikatın Ukrayna ile birlikte icra edildiği göz önüne alındığında bu tür gerginliklerin gelecekte de yaşanmasının muhtemel olduğu görülmektedir.
Karadeniz'deki gerginliği artırmak bölgedeki hiçbir devletin yararına olmadığı gibi Karadeniz'deki barış güvenlik ve istikrara da büyük zarar verebilecektir.
Türkiye her zaman olduğu gibi bölgesel sahiplik ilkesi çerçevesinde Karadeniz’e kıyısı olmayan devletlerin bölgede barış istikrar ve güvenliğinin zarar görmesinden endişe duymakta ve bu tür saldırgan davranışlardan kaçınılması gerektiğini prensip olarak yıllardır savunmaktadır."
İşte iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren o anların görüntüleri: