Çilek hangi hastalıklara iyi gelir

Çilek, günümüzde 20'den fazla türü bulunan gülgiller ailesinden bir bitki. En yaygın bilinen türü bahçe çileğidir ve yaz aylarının favori meyveleri arasında yer alır. Çileğin sağlık yararları, içeriğinde bulunan vitaminler ve minerallerden kaynaklanır.

Meyve, A, B (özellikle folik asit) ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri bakımından zengin. Ayrıca, çileğin faydalarını artıran fonksiyonel bileşenler de bulunuyor. Bu bileşenler arasında polifenoller, antosiyaninler, yağ asitleri, lifler ve bazı ikincil metabolitler bulunur.

Özellikle çileğin rengine katkıda bulunan antosiyaninler, flavonoid özellikte özel renk pigmentleri. Ayrıca, yüksek lif içeriği sindirim sistemine fayda sağlar ve çileği diğer meyvelerden ayırır. Suda çözünür ve suda çözünmeyen lifler içerir, bu da çok yönlü etkilere sahip.

ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR?

Bağırsak sağlığını destekler ve sindirimi kolaylaştırır.

Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Kolesterolü düşürür.

Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Libidoyu dengeler.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hafızayı güçlendirir.

Diş minesini korur.

Mikroplara karşı vücudu korur.

ÇİLEK TÜKETMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Prebiyotik etkisi vardır, bağırsak sağlığını destekler.

Glisemik indeksi düşüktür, kan şekerini dengeler.

Kolesterolü azaltmaya yardımcı olur.

Antioksidan kaynağıdır, vücudu zararlı maddelerden korur.

Afrodizyak etkisi vardır, libidoyu artırır.

Bağışıklığı güçlendirir.

Hafızayı güçlendirir ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltır.

Diş sağlığını korur ve kas-iskelet ağrılarını hafifletir.

Mikroplara karşı vücudu korur.

ÇİLEK TÜKETİMİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Her meyve gibi, çileğin de günlük tüketilmesi gereken bir miktarı var. C vitamini açısından zengin olduğu için günlük olarak ortalama 8 adet çilek tüketmek, C vitamini ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.

Şifalı Bitkiler Haberleri