Çiriş otu, yaklaşık olarak 50-150 cm boyunda, yaprakları kılıca veya pırasa yaprağına benzeyen ve 35-45 cm uzunluğunda, 3 cm genişliğinde yapraklara sahip bir bitkidir. Bahar aylarında, genellikle nisan ve mayıs aylarında çiçeklenir ve bezelye benzeri meyveler oluşturur. Yıl boyunca yeşil kalır ve genellikle Bingöl yöresinde yetişir ve tüketilir.
Çiriş otu, hem gıda kaynağı olarak hem de tıbbi amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Hemoroid (basur), adet söktürücü, idrar söktürücü, saçkıran, egzama gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde faydalı olduğuna inanılmaktadır. Toplumda, bitkisel tedavilerin yan etkilerinin daha az olduğu veya olmadığı düşünüldüğü için tercih ediliyor.
ÇİRİŞ OTU FAYDALARI NELERDİR?
Çiriş otu, içeriğindeki C vitamini, glutatyon, potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, antioksidanlar ve B3 vitamini bakımından zengindir. Sindirim sistemi sağlığını destekler, mide yanması, şişkinlik gibi problemleri hafifletir ve idrar söktürücü özelliği ile vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur, böylece böbrek sağlığını korur.
Ayrıca, çiriş otunun antioksidan içeriği, vücutta karsinojen maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve radyasyonun zararlı etkilerinden korur. Kadınlarda vajinal akıntı semptomlarını hafifletirken, karaciğeri sigara ve alkolün zararlı etkilerinden korur. Bronşit, tüberküloz gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır ve antiinflamatuar özelliği sayesinde iltihaplanmayı azaltır.
Çiriş otunun antioksidanlarla zengin içeriği, serbest radikallerle mücadele ederek oksidatif strese karşı koruma sağlar, beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca kolestrol düşürücü etkisi ile kardiyovasküler sistemin sağlığını korur, kan şekerini dengede tutar ve ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır.
Son olarak, çiriş otunun süt arttırıcı etkisi de bilinir ve kadınlar arasında adet söktürücü olarak kullanılır. Ancak, bu faydalar kişiden kişiye değişebilir ve çiriş otu gibi tıbbi bitkilerin kullanımında uzman önerisi önemlidir.