CERRAH KRİZİ KAPIDA!
Pratisyen hekimler, 'riskli' olarak gördükleri cerrahi ve pediatri gibi bölümleri Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) tercih etmiyor. Bu durum, ameliyata girecek cerrah ve çocukları muayene edecek pediatrist eksikliğine yol açtı.
TUS yerleştirme sonuçlarına göre pediatri ve cerrahi gibi uzmanlık alanlarını yeni mezun hekimler tercih etmediği için birçok kontenjan boş kaldı. Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Togay Yılmaz, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, TUS'un yerleştirme sonuçlarına göre yeni mezun hekimlerin, riskli olarak görülen bazı branşları yine seçmediğini belirtti. Yılmaz, "Bu gidişle, önümüzdeki yıllarda hastalarımızı ameliyat edebilecek bir cerrah, çocuklarımızı muayene edecek yetkin bir çocuk hekimi bulamayacağız" dedi.
Yılmaz, üç gün önce açıklanan TUS yerleştirme sonuçlarına göre bazı branşların tercih edilmemesinin nedenlerini, atılması gereken adımları ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Yerleşme sonuçlarına göre özellikle pediatri başta olmak üzere birçok dalda hastane kontenjanlarının boş kaldığını vurgulayan Yılmaz, "TUS yerleştirme sonuçlarına göre yeni mezun hekimler riskli olduğu düşünülen bazı branşları yine seçmedi. Özellikle pediatride birçok hastanenin kontenjanları boş kaldı. Pediatrinin acil, yeni doğan, yoğun bakım, hematoloji, onkoloji gibi yan dallarında ise durum daha da vahim. Eskiden sınavlarda en yüksek puanları alan öğrenciler pediatriyi seçerdi. Çocuklarımızın en iyisini hak ettiklerini düşünen bir çocuk hekimi olarak gelişmeleri kaygıyla izliyorum. Bizler uykusuz gecelerden, kütüphanede sabahladığımız gecelerden, hasta bir bebeğin başında geçirdiğimiz gecelerden geliyoruz. Ne bebekler ne de bizler bunu hak etmiyoruz" dedi.
Sorun yalnızca pediatri ile sınırlı değil. Genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, iç hastalıkları, nöroloji, göğüs cerrahisi, beyin ve sinir cerrahisi gibi önemli branşlar da artık son sıralarda tercih ediliyor. Son yıllarda niteliğe değil, niceliğe odaklanarak uzmanlık kontenjanlarının aşırı artırılması, bu önemli alanlara olan ilgiyi azaltıyor. Genellikle Ankara'daki köklü üniversitelerde yerleşim oranları daha yüksek. Ancak yeni açılan eğitim ve araştırma hastanelerinde, yeni üniversitelerde, vakıf üniversitelerinde ve Anadolu'nun küçük illerindeki üniversitelerde yerleşim oranları daha düşük.
SAĞLIK SİSTEMİ TEHDİT ALTINDA
Yılmaz, hekimlerin özlük haklarının yetersiz ve çalışma koşullarının zor olduğunu belirterek, bu durumun ülkemizin sağlık ortamı için çok önemli bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. "Bu gidişle, önümüzdeki yıllarda hastalarımızı ameliyat edecek cerrah, çocuklarımızı muayene edecek yetkin çocuk hekimi bulamayacağız. Sorunların nedenleri arasında hekimlerin insanlık dışı iş yükü, sık ve yorucu nöbetler, hekimleri ve hastaları zor durumda bırakan kısa MHRS randevuları, performans sistemi, sağlıkta şiddet, mobbing, ağır malpraktis cezaları, hekimlerin ekonomik koşullarının ve özlük haklarının yetersizliği öne çıkıyor" dedi.
Yılmaz, çalışma koşullarının zorluğuna dikkat çekerek, yetkililerin bu konuyu çözüme ulaştırmamasının ülkenin sağlık sistemi açısından ağır sonuçları olacağını belirtti.
Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...