Gelişimsel ve psikolojik sorunlara yol açabilecek bazı göz rahatsızlıklarının tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Dr. İlhan, "Çocuğunuzda görsel bir problem fark etmeseniz bile, aile geçmişinde göz rahatsızlığı varsa mutlaka bir göz muayenesi yaptırmanız önemli" dedi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür İlhan, tedavi edilmeyen göz rahatsızlıklarının çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Op. Dr. İlhan, tedavi edilmeyen göz rahatsızlıklarının olası sorunlarına değinerek, çocuklarda sıkça görülen göz problemleri hakkında bilgi verdi.
"İLK 2 YIL İÇİNDE GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ"
Çocuklarda sıkça görülen göz kusurlarının erken teşhis ve tedavi ile başarılı bir şekilde düzeltilebileceğini belirten Dr. İlhan, "Göz kusurlarının çoğu erken yaşlarda ancak bir uzman tarafından tespit edilebilir. Bu nedenle, çocuğunuzda herhangi bir görme problemi olmasa bile, aile geçmişinde göz rahatsızlığı varsa, göz muayenesi yaptırmanız önemli. Özellikle çocuğunuzu ilk 2 yıl içinde göz muayenesine götürmek, erken teşhis ve tedavi için kritiktir. Tedavi edilmeyen göz kusurları, okul başarısını olumsuz etkileyebilir. Tahtayı görmekte zorlanan öğrencilerin dersleri anlama becerileri de azalır" dedi.
"EN SIK GÖRÜLEN GÖZ PROBLEMLERİ"
En sık görülen çocukluk çağı göz rahatsızlıkları hakkında bilgi veren Dr. İlhan, "Hipermetropi, miyopi, astigmatizma, şaşılık ve göz tembelliği en sık görülen göz problemi. Hipermetropi, yakını görememe durumudur. Dört yaşına kadar olan çocukların yaklaşık %20-25'i gözlük takmak zorunda. Bu görme kusurları, erken dönemde gözlükle düzeltilmezse ilerleyebilir ve okul başarısını etkiler.
Görme sorunları olan bebekler ve çocuklar, görsel uyarıcılara geç ya da yetersiz yanıt verebilir. Miyopi, uzağı net görememe durumudur. Çoğu zaman ebeveynlerde de miyopi vardır. Miyop çocuklar, genellikle tahtayı görmekte zorlanırlar ve bu durum öğretmenlerinin dikkatini çeker. Astigmatizma, gözün yatay ve dikey eksenlerindeki farklı kırılmalardan kaynaklanır ve net görmeyi engeller. Bu çocuklar da genellikle gözlerini kısarak bakma eğiliminde. Hipermetropi, miyopi ve astigmatizma gözlükle düzeltilir" diye konuştu.
"ŞAŞILIK, GELİŞİMSEL VE PSİKOLOJİK SORUNLARA YOL AÇABİLİR"
Dr. İlhan, şaşılık hakkında şunları söyledi: "Şaşılık, genellikle bir veya her iki gözdeki hizalama bozukluğundan kaynaklanan bir durumdur. Çocuklarda görülen şaşılık, görme sorunlarının yanı sıra gelişimsel ve psikolojik sorunlara da neden olabilir. Çocuklar, arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlanabilir veya sosyal ortamlardan kaçınabilirler. Bu da okul başarısını olumsuz etkileyebilir. Şaşılık, göz tembelliğine de neden olabilir. Göz tembelliği, şaşı gözün yeterince kullanılmaması durumunda kalıcı görme kaybına neden olur. Erken teşhisle başlanan bir göz kapatma tedavisi, görme yeteneğini artırabilir. Şaşılık tedavisi, bazen gözlük veya ameliyat gerektirir."