Çocuklardaki yüksek ateş o hastalığın belirtisi olabilir

Bebek ve çocuklarda hastane acillerine en sık başvurma nedeni ‘yüksek ateş’ olarak dikkat çekiyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Buket Taneri, çocuklarda ve bebeklerde solonum yolu enfeksiyonları ile buna bağlı olarak meydana gelen solonum yolu hastalıklarının nedeninin açıkladı.

BEYİNDE HASAR MEYDANA GETİREBİLİR

Yüksek ateş sonucu çocukların beyninde hasar meydana getirebileceği düşüncesiyle yapılan uygulamaların zararlı sonuçlara yol açabilir.

Uzm. Dr. Buket Taneri, “Ateş, ailelerin çocuk acil servislerine ve çocuk polikliniklerine en sık başvuru nedenlerinden biridir. Ateş vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösteren bir bağışıklık cevabıdır. Bilinmesi gereken önemli nokta ateşin bir hastalık değil, bir belirti olduğudur. Ateşin çocuklarda beyin hasarı gibi kalıcı zararlara yol açacağı inancı kimi zaman gereksiz, zararlı olabilecek uygulamaların yapılmasına neden olabilmektedir. Çocuklarda ateşe enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, bakteri, virüs veya birçok hastalık neden olabilir. Ateşli bir çocukta önemli olan hastalığın tanınması ve tedavisidir” ifadelerini kullandı.

KOLTUK ALTINDAN 37.5, KULAKTAN 37.8

Ateş ölçümünde dijital veya kızıl ötesi emisyon yöntemini kullanan termometreler kullanılmaktadır. Cıvalı cam termometrelerin zehirlenme ve kaza riskine karşı artık kullanımı önerilmemektedir. Bebeklerde, çocuklarda ölçtüğümüz ateşin koltuk altından 37.5, kulaktan 37.8 üzerinde olması ateş olarak kabul ediyoruz. Ateşin seyri bize hastalığı tanımlamamızda ipucu verebilir. Örneğin viral enfeksiyonlar yavaş yükselen fakat bir hafta süren ateşe sebep olabilirken, bakteriyel enfeksiyonlar daha dirençli ve yüksek ateşe sebep olabilir. Ateşin tedavisinde altta yatan sebebin bilinmesi, uygun tedavinin zamanında başlanması açısından önemlidir. Çocuklarda görülen solunum yolu enfeksiyonları en sık sonbahar sonu, kış ayları, kapalı ve kalabalık ortamlarda fazla bulunulması ile birlikte artış göstermektedir” şeklinde konuştu.

DİREK TEMAS BULAŞMA RİSKİNİ ARTIRIR

Öksürük veya hapşırma ile ortama geçen virüs partikülleri solunum yoluyla alınarak hastalığa yol açar. Çocukların elini çok sık ağıza ve burnuna götürmeleri de direk temas ile bulaşma riskini artırır. Çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonları rinit (nezle), grip, farenjit, bademcik iltihabı (tonsillit), orta kulak iltihabı (akut otitis media), orta kulakta sıvı birikmesi (otitis media), sinüzit ve larenjittir (krup). Alt solunum yolu enfeksiyonları ise bronşit, bronşiolit ve zatürre (pnömoni) şeklinde görülmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarının birbirine benzemesi nedeniyle hastalığa doğru tanı konulması, tedavinin doğru yapılması açısından çok önemlidir.” (İHA)

İlgili Haberler

En yetkili uzman isim açıkladı: Her boyun ağrısı fıtığ mıdır?
Fosforuyla ünlü Zargana balığı tezgahlarda yerini almaya başladı
İşte omuz ağrısına iyi gelen doğal yöntemler

Sağlık Haberleri