Hayvancılığın yaygın olduğu Muş'ta üretilen "Muş eski kaşarı"nın pazar alanı genişliyor. Geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen "Muş eski kaşarı", Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının girişimleriyle birçok şehirden talep görüyor.
Tescil belgesi sayesinde marka değeri artan kaşar peyniri, yazın yaylalarda otlatılan hayvanlardan elde edilen sütle yapılıyor ve 6 ay boyunca soğuk hava depolarında bekletiliyor. Daha sonra paketlenerek satışa hazır hale getirilen peynir, başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin olmak üzere birçok ile gönderiliyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesi konusunda iyi bir konumda olduklarını belirtti. Muş'ta tarıma elverişli 357 bin hektar alan bulunduğunu ve çayır, mera alanları ve yaylalarla birlikte bu rakamın 400 bin hektarı aştığını ifade eden Gün, polikültür yetiştiriciliğinin önemli olduğu kentte elde edilen ürünlerin kalitesinin ve veriminin yüksek olduğunu vurguladı.
"Muş eski kaşarı"nın üretimi hakkında bilgi veren Gün, "Muş eski kaşarı, yüzde 50 inek, yüzde 40 koyun ve yüzde 10 keçi sütünden elde edilen katma değeri yüksek bir ürün. Bu yıl 160 ton Muş eski kaşarı üretildi ve 55 milyon liranın üzerinde bir katma değer sağlanması bekleniyor. İlimizde 235 bin büyükbaş ve 1 milyon 51 bin küçükbaş hayvan var. Süt kaliteli olduğu için Muş eski kaşarı da kaliteli oluyor ve rağbet görüyor. Yaklaşık 60 yıldır bu işle uğraşan köklü ailelerimiz var." dedi.
Yaklaşık 60 yıldır kardeşleriyle birlikte Muş eski kaşarı üreten Hanefi Rençber ise, "Yüksek ve verimli yaylalardan işletmemize gelen sütü hijyenik koşullarda kaşar peynirine dönüştürüyoruz. Tesiste işledikten sonra 6 ay beklettiğimiz kaşar peynirini başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin olmak üzere birçok kente gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.