Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş yeni anayasa açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunuyor. Sokağa çıkma kısıtlaması, lokanta ve kafelerin durumu, okullarda yüz yüze eğitim başlayacak mı? Tüm gözler Erdoğan'ın açıklamalarında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Yatırımlarımıza hız verdik. Sadece Ocak ayında milletimizin hizmetinde sunduğumuzun eserler, kat ettiğimiz mesafeyi göstermeye yetecektir. Tulhan Tüneli ile bağlantı köprüsünü hizmete açtık. Pülümür Köprüsü, kendi kategorisinde dünyanın 4. Büyük eseri olması nedeniyle ayrıca anlamlıdır. Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki gücünün son göstergesi olan Türksat 5-A uydusunu uzaya gönderdik.

Aziz Milletim, bugüne kadar yaptıklarımız yetinmiyor. Geleceğin güçlü ve büyük Türkiyesi’ni inşa etmek için yoğun hazırlıklar yürütüyoruz. Ülkemizin son 18 yılının en önemli özelliği demokraside ve ekonomide istikrara sahip olmasıdır. Yıllarca vesayet kıskacında bu ülkenin emekleri heba edildi. Ülkeyi bu hale getiren vesayetçilerin, darbecilerin nice sinsi tuzaklarına rağmen bu mücadeleyi başarıya ulaştırdık.

"YENİ ANAYASAYI TARTIŞMA VAKTİ GELMİŞTİR"

Esasen Türkiye’de sorunların kaynağının 1960’tan beri hep darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğu açıktır. Anayası’nın ruhuna işleyen darbe ve vesayet izini silmek mümkün olmuyor. Meclis’teki anayasa hazırlığı, CHP’nin tutumu nedeniyle sekteye uğramıştır.

Belki de şimdi Türkiye’nin yeni anayasayı tartışma vakti gelmiştir. Anayasa çalışması gizli saklı yürütülecek bir çalışma değildir. Bu çalışma, milletin temsilcilerinin tamamı ile gerçekleştirilmesi gerekir. Cumhur İttifakı’ndaki ortağımız ile görüşmemizin ardından önümüzdeki günlerde yeni anayasa için harekete geçilmesini planlıyoruz.

Yaklaşık 650 bin emeklimizi kapsayan en düşük emekli maaş ödemesini 1000 liradan 1500 liraya çıkardı. SGK kapsamındaki tüm ailelerimize nakdi yardım yaptık. Ekonomiyi canlandırmak ve istihdamı korumak için bir dizi tedbirler kararlılıkla uygulanıyor. Bay Kemal, öyle gidip de çöp konteynerlerinin içerisinde vatandaşlarımızı aç ve sefil, yanlış haberlerle aldatamayacaksın. Zaten böyle söyledikçe de bak partin kendi içinde dağılmaya başladı.

Bugüne kadar çeşitli kesimlere verilen hibe desteklerinin rakamı 49 milyar lirayı geçti. Milletime sesleniyorum, 49 milyar lirayı geçti. Diğer SGK teşviklerimizle bu rakam, 71 milyar liraya ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl salgın şartlarına rağmen 16 milyon turist sayısına ulaştık.

Dijital ortamda yapılan pazara giriş çalışmalarını destekledik. Mart 2020’den itibaren vergi yükümlülüklerini ve sosyal güvenlik kurumu prim ödemelerini 6 ay erteledik. 2,5 milyon vergi mükellefini rahatlattık. Sinema tiyatroda KDV fiyatlarını yüzde 1’e indirdik. Genel esnaf hizmetlerinde KDV’yi yüzde 8’e düşürdük.

"AÇ GÖZLÜ TÜCCARLARA KARŞI ÖNLEM ALACAĞIZ"

Bu sorunların üzerine gidiyoruz, gideceğiz de. Yüksek enflasyonun hem üretici hem de tüketici cephesinde oluşturduğu tahribatın farkındayız. Milletimize ekmeğimizi ve aşımızı zehir etmesine izin veremeyiz. Sıkıntının kaynağına indiğimizde kimi tüccarların aç gözlülüğü yanında gıda fiyatlarında artan yüksekliği, kuraklığın da etkisi ile görüyoruz.

Özellikle uluslararası piyasalarda ayçiçeği yağında yüzde 50’yi bulan fiyatlar yaşandı. Avrupa’daki boş market rafları görüntülerinin arkasında yatan sebep de budur. Türkiye’de aldığımız önlemler ile bu görüntülerin yaşanmamasını sağladık.

Tarımsal büyüme ve ihracatta oldukça güzel gelişmeler yaşandı. Üretimin sürmesini temin edeceğiz. Çiftçilerimizin ekmeğe devam etmeleri için girdi maliyetlerinden korunmaları için de tedbirlerimizi alıyoruz. Gıda fiyatlarındaki oynaklığın azalacağını tahmin ediyoruz.

Öncelikle gıdada piyasa denetimini kararlılıkla uygulamaya devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum. Zincirin halkalarını değerlendirmeye ve gereken tedbirleri almaya başladık. Rekabet kuruluna da etkin bir şekilde harekete geçireceğiz. 2019’da Tarım Orman Şurası’nda alınan kararları da hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Özel sektörün de kendi üzerine düşenleri yapması gerekiyor.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? 

Salgın tedbirlerinin sosyal hayat üzerindeki olumsuz etkilerini de gayet iyi biliyoruz. Bunların değerlendirmesini sürekli yapıyoruz. Milletimizin her kesiminden gelen seslere kulak veriyoruz. Kabinemizde bu değerlendirmeleri de ayrıntılı şekilde yaptık. Uzaktan eğitimde internete erişim nedeniyle olan sıkıntıyı dikkate alarak köy okullarının 15 Şubat’ta açılmasını kararlaştırdık. Ancak vaka artışının yaşandığı okullarda, eğitime yeniden ara verilebilecek.

8 ve 12..sınıfları ile ilkokul, özel okullardaki eğitim öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için çalışmalara başlanacak.

Yine vakaların belirli sayıların altına düşmesi ile esnaflara yönelik kısıtlamaların kalkması yönündeki takvimi de başlatmayı hedefliyoruz.

Yaklaşık 11 aydır sabırla tedbirlere riayet eden milletime teşekkür ediyor, bu duygularla sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum.

 

Politika Haberleri