Dar gelirli artan gıda fiyatlarıyla sınanıyor

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

GIDA ENFLASYONU DURDURULAMIYOR!

Pazar yerlerindeki gıda fiyatlarının sürekli yükselmesi, özellikle emekliler, işçiler ve memurlar gibi dar gelirlileri zor durumda bıraktı, açlıkla başa çıkmak zorunda bıraktı.

Gıda fiyatlarındaki artışlar Türkiye'de mutfak enflasyonunu her ay daha da artırıyor. Dünya genelinde son bir yılda yüzde 10,5 oranında gerileyen gıda fiyatlarına karşılık, Türkiye'de 46 aydır aralıksız bir şekilde artış gözleniyor. Mart ayında da önceki aya göre gıda fiyatlarında yüzde 5,9'luk bir artış yaşandı. Yılın ilk üç ayında ise gıda fiyatları yüzde 22,5 oranında artarak yıllık bazda yüzde 105,1'e ulaştı. Özellikle sebze fiyatları Mart ayı itibariyle yıllık bazda yüzde 246,7 oranında yükseldi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırmasında dikkat çekilen noktalar arasında şunlar bulunmaktadır: Mart ayında ekmek, pirinç, un, bulgur gibi gruplar dışındaki tüm gıda harcama gruplarında fiyatlar önceki aya göre artış gösterdi. Özellikle et-balık, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze gibi temel gıda maddelerinde önemli artışlar yaşandı.

Meyve fiyatları Mart ayında yüzde 18,4 oranında artarken, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 11,3'lük bir artış kaydedildi. Süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu harcamaları yüzde 2,3 oranında artarken, yağ fiyatlarındaki artış yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Sebzelerde ise önceki aya göre yüzde 6,7 oranında bir artış gözlendi.

Gıda fiyatlarındaki artış, vatandaşların satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. Mart ayında, vatandaşlar mevcut gıda sepetini satın alabilmek için bir önceki aya göre yüzde 5,9 oranında daha fazla para ödemek zorunda kaldılar. Bu yılın ilk üç ayında ise gıda fiyatlarında toplamda yüzde 15,7 oranında bir artış gerçekleşti.

Özellikle son bir yılda yaşanan büyük artışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 48,8, et-balık fiyatlarında yüzde 112,6, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 53,8, yağ fiyatlarında yüzde 96,3, meyve fiyatlarında yüzde 183, sebze fiyatlarında ise yüzde 246,7 gibi önemli artışları göstermektedir. Bu durum, özellikle sabit gelirli ve yoksul kesimleri olumsuz etkilemektedir.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

İlgili Haberler

Cinsel istismarcı sucunun gizli odadaki notları dehşete düşürdü! Suçunu itiraf etti
Google'dan büyük devrim: Artık yapay zeka 1 hafta öncesinden uyaracak
Meteoroloji'den bu illere kritik uyarı: Kuvvetli kar ve sağanak geliyor

Gündem Haberleri