Karabibergiller familyasında ait olan bitki nişasta, piperin ve resin içerir. Ayrıca bitki, kendine has aromasını veren uçucu yağlar nedeniyle oldukça keskin bir kokuya sahiptir. Kozalağa benzer şekliyle dikkat çeken bitkinin meyveleri öğütülerek baharat olarak kullanılır. Karabibere oranla daha keskin bir aromaya ve tada sahip olan bitki yemeklere lezzet katmak amacıyla çok eski zamanlardan beri kullanılır.
Tüketildiği andan itibaren içeriğindeki fenol bileşikler nedeniyle vücuda yüksek ısı sağlar ve yarattığı termik etki ile yağların vücutta yakılmasına yardımcı olur.
Ayrıca sindirimi güç olan besinlerin sindirilmesine de yardımcı olur.
FAYDALARI NELERDİR?
Yüksek oranda vitamin ve fenol bileşikler içeren darülfülfül, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur. Özellikle soğuk algınlığında çay şeklinde tüketilmesi önerilen bitki, vücut ısısını arttırır ve toksin maddelerin vücuttan ter yoluyla atılmasını sağlar.İştah arttırıcı özelliği nedeniyle özellikle iştahsızlık çeken çocuk ve erişkinlerde bal ile birlikte tüketilmesi önerilen darülfülfül, yemek ve salatalarda da kullanılır.
Sindirim sistemine faydalı etkileri ile ön plana çıkan bitki, sindirimi zor besinlerin hazmını kolaylaştırır, gaz oluşumunu önler ve oluşan gazları söktürür. Mide şişkinliğini de önleyerek refllü oluşumuna karşı vücudu korur.Mide ve bağırsak enfeksiyonlarını tedavi edici etkiye sahip olan bitki, idrar söktürücü özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.İçeriğinde yer alan fenol bileşenlerin sakinleştirici etkisi nedeniyle özellikle depresyon ve anksiyete tedavisinde önerilen darülfülfül. Sinir sistemini güçlendirir.