Denetimler sıkılaştı! Havadan sonra karayolu da kapandı

Avrupa’da aşırı sağın yükselişi ile beraber sığınmacılara yönelik kısıtlamalar giderek çoğalıyor. Schengen üyesi Almanya tüm kara sınırlarında denetimleri sıkılaştırdı.

Almanya, düzensiz göç ve sınır ötesi suçlara karşı önlemleri sıkılaştırmak amacıyla bugünden itibaren tüm kara sınırlarında pasaport kontrolleri başlattı. Bu yeni uygulama, ülkede güvenliği artırmayı ve sınır ötesi suç şebekeleri ile terör tehditlerine karşı daha etkili bir mücadele yürütmeyi hedefliyor. Ancak bu adım, Schengen Bölgesi'ndeki serbest dolaşım ilkesine aykırı olarak değerlendirildiği için komşu ülkelerden sert tepkilere neden oldu.

KAPSAMLI SINIR DENETİMLERİ BAŞLATILDI

Almanya, dokuz kara sınırında pasaport kontrollerine başladı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu düzenlemenin yasadışı göçle mücadele ve sınır ötesi suçları önleme amacını taşıdığını belirtti. Denetimlerin sıklığının ve süresinin güvenlik durumuna bağlı olarak belirleneceğini ve "hedefli bir çalışma" olacağını vurguladı.

SCHENGEN ANLAŞMASI’NA AYKIRI

Schengen Bölgesi'nde iç sınır kontrollerinin kaldırılması amaçlanmıştı ve Almanya bu bölgede önemli bir rol oynamaktadır. Almanya'nın bu pasaport kontrolü uygulaması, Schengen Anlaşması'nın temel prensiplerine aykırı olarak görülüyor. Bu nedenle, söz konusu sınır kontrolleri istisnai bir durum olarak değerlendiriliyor.

KOMŞU ÜLKELERDEN TEPKİLER

Almanya'nın sınır kontrolleri kararı, özellikle Polonya'dan sert tepkilere yol açtı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, bu kontrollerin kabul edilemez olduğunu belirtti ve Almanya ile acil görüşmeler yapılmasını talep etti. Danimarka polisi ise sınır trafiğinde yaşanabilecek olası sıkışıklıklara karşı yolcuları erken yola çıkmaları konusunda uyardı.

GÖÇ KONSEYİ’NDEN UYARI

Almanya’daki Göç Konseyi, yeni sınır kontrollerinin Avrupa Birliği yasalarını ihlal edebileceği konusunda uyarıda bulundu. Konsey, Almanya’nın göçmenleri geri çevirme politikasının AB içinde tehlikeli bir popülizme neden olabileceğini ifade etti.

SOLİNGEN’DEKİ SALDIRI VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ

Bu karar, geçen ay Solingen’de yaşanan bıçaklı saldırının ardından alındı. Saldırganın, 2023 yazında sınır dışı edilmesi gereken ve DAEŞ ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Suriyeli sığınmacı olduğu belirtilmişti. Olay, Almanya’da güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğine dair baskıları artırdı.

KENYA İLE GÖÇ ANLAŞMASI

Almanya, geçtiğimiz hafta Kenya ile bir göç anlaşması imzalayarak, nitelikli ve yarı nitelikli Kenyalı işçilere kapılarını açma kararı aldı. Bu adım, Almanya’nın nitelikli iş gücüne olan ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.

Gündem Haberleri