FAYDALARI NELERDİR?
Ispanakgiller familyasından bir bitki olan deniz börülcesi, kıyı bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde Gökova, Tuz Gölü, Ereğli, Burdur, Tarsus, Aksaray kıyılarında yetiştirilir. Suyun git-gel akışı sonrasında yetişen deniz börülcesi, ekşi-tuzlu tadıyla oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. Deniz börülcesi ilkbahar- yaz dönemlerinde yoğun bir tüketime sahiptir. A, B ve C vitamini ile kalsiyum, magnezyum,mangan, sodyum, iyot, demir gibi elzem mineralleri içerir. Genel olarak vücutta detoksif etki, sindirim sistemine destek, bağışıklık sistemini güçlendirici, kilo vermeye yardımcı, diüretik etkili, dolaşım destekleyici, uyku düzenleyici etki göstermektedir. Kendine özel tada sahip deniz börülcesinin faydaları nelerdir, beraber bakalım;
*Sindirim sistemine yardımcıdır
*Kanser-savar etkilidir
*Guatr için alternatif besin
*Bağışıklık sistemini destekler
*Kemik sağlığını korur
*Uykuyu düzenleyebilir
ZARARLARI VAR MIDIR?
Yüksek oranda sodyum içeren deniz börülcesi yüksek kan basıncına sahip (hipertansiyon) veya kalp damar hastalıkları riski taşıyanlar tarafından dikkatli tüketilmelidir.
NASIL TEMİZLENİR VE TÜKETİLİR?
Deniz börülcesi kıyı şeridinde, suların git-gel yaptığı bölgede yetiştiği için yüksek oranda iyot içerir. Tüketmeden önce bol suda yıkanması önerilir. Deniz börülcesinin yüksek iyot özelliğini dengelemek ve yemeye hazır bir hale getirmek için sirkeli suda bekletebilirsiniz. Beklettikten sonra yine duru suyla yıkayıp tüketebilirsiniz. Deniz börülcesi çiğ şekilde salatalarda kullanılır, ilave tuza gerek yoktur. Limon-sirke ile soslanarak tüketilir. Ana yemeğin yanına sebze desteği olarak kullanıldığında ise genellikle suda veya buharda haşlanır, yine sosla servis edilir.