Denizlerde alarm verildi! Giderek azalıyor

Birçok canlı türünün ve habitatlarının hızla yok olması, dünyanın sağlıklı geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor. Özellikle denizlerdeki biyoçeşitlilik kaybının, karadakinden daha yoğun yaşandığı vurgulanıyor.

Akdeniz Koruma Derneği, Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde, deniz suyu sıcaklığındaki değişimlerin denizlerdeki biyoçeşitliliğe etkisine dikkat çekti.

Dernek, 2012 yılından bu yana Türkiye’nin Güney Ege kıyılarında deniz ekosistemlerini izleyip korumak için çalışmalar yürütüyor.

Gökova Körfezi, Fethiye-Göcek, Kaş-Kekova ve Datça-Bozburun gibi bölgelerde deniz suyu sıcaklıkları anlık olarak izleniyor ve değişimler kaydediliyor. Bu izleme çalışmaları, deniz suyu sıcaklıklarındaki mevsimsel ve yıllık değişimleri, iklim ve insan faaliyetleri gibi faktörlerin etkilerini anlamak için büyük önem taşıyor.

Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, elde ettikleri verilere göre 2022 ve 2023 yılları arasındaki farkların oldukça çarpıcı olduğunu belirtti. "2022 yılında yaklaşık 25 metrede bulunan termoklin seviyesi, 2023 yılında bariz bir şekilde 30 metrenin altına inmiş durumda. 2023 yılının Ağustos ve Eylül aylarında 30 metre derinliğe kadar 27-29 derece sıcaklıklar gözlemlendi. Özellikle 2023 Ekim ayında 40 metre derinliğe kadar 26 derece sıcaklık ölçüldü. Bu artış, Akdeniz'e özgü sünger ve koralin türlerinin ciddi bir sıcaklık stresine maruz kaldığını gösteriyor," dedi.

ALG POPÜLASYONLARINDAKİ AZALMA

Denizlerde görülen ısı dalgalarının alg popülasyonlarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kızılkaya, "Isı dalgaları, sucul ekosistemlerin birincil üreticileri olan alglerin üremesini ve fizyolojisini olumsuz etkiliyor. Alg popülasyonlarındaki azalma, birçok tür için beslenme, barınma, saklanma ve üreme ortamlarını olumsuz etkileyerek, balık türlerinin üreme ve göç dönemlerini de değiştiriyor," dedi.

Yaşam Haberleri