Deprem Profesörü Şener Üşümezsoy ‘dan ’hayati’ uyarı: İstanbul depreminde en riskli ilçe ve mahalleyi açıkladı!

Daha önce deprem beklenen 3 ili açıklayan Deprem Profesörü Şener Üşümezsoy, İstanbul depreminde en çok risk taşıyan ilçe ve mahalleyi açıkladı.

GÜNBOYU/ ESMA KARAYEL 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçek büyüklüğünü açıklayan Deprem Profesörü Şener Üşümezsoy, İstanbul için kritik bir uyarı yaptı. Üşümezsoy, beklenen deprem için en riskli yerlerin Silivri ve Kumburgaz olduğunu açıkladı. Üşümezsoy “2017’de kırılan fay ise Kumburgaz ve Silivri çukurudur. Burada risk taşıyan fay, Kumburgaz ile Silivri çukurunun doğu kenarındaki fay hattıdır” dedi.

YÜZDE 50''Sİ CİRP

Üşümezsoy Ereğli açıklarında (Marmara adası açıklarında) 4 büyüklüğündeki depremlerin esas olarak 1912’de kırılan Tekirdağ-Silivri fayının üzerindeki depremler olduğunu, 1912’den bu yana, yüzde 50’si crip olarak yakılmasından kaynaklı olduğunu belirtti.

Bahsi edilen criplerin yılda 20 milimetrelik stresin 10 milimetre kadarı olarak aktığını belirten Üşümezsoy bunun anlamını şu şekilde ifade etti: "Bu depremler stres biriktiren bir stresin epsantr boşalması değil sürekli sürekli olarak cripin yani fayın sürünerek akmasından olan depremlerdir."

Depremlerin bulunduğu fayların görsellerini paylaşan Üşümezsoy, “Şekillerde görüldüğü gibi criptometrlar fay hattının iki yanındaki noktalardan yıllık hareket ölçüldüğü zaman fayın üst tarafındaki kesiminde yılda 10 milimetrelik bir kayma yaratıyor ve bu hat boyunca sürekli depremler oluşuyor. Ama bu depremler sürekli crip dediğimiz düzenli olarak fayın akmasıyla oluşan depremler oluyor. Eğer burada fay kilitlenseydi 100 yılda 2 metrelik atım biriktirecekti. Ama yüzde 50’si crip olarak aktığı için 100 yılda 1 metrelik atım biriktirebiliyor.” dedi.

"BU FAY RİSK TAŞIMIYOR"

Japonya Deniz-Yer Bilimleri ve Teknoloji Ajansı''nın (JAMSTEC) kıdemli araştırmacılarından Yojiro Yamamoto ve diğerlerinin criptometr ölçümleri dışında Marmara Denizi’ndeki fay hattı üzerinde okyanus tabanında (deniz tabanı) yapılan ölçümlerde Tekirdağ ve Silivri fayının derinliğinin 20 kilometre olduğunu ve bunun stres crip olarak aktığını belirten Üşümezsoy, bu fayın büyük deprem için stres biriktirmediğini söyledi.

Yine harita üzerinden açıklamalarda bulunarak “yukarıda görülen siyah faydaki depremler son gerçekleşen depremlerin fay hattıdır ve bu depremlerin fay hattı önceden kırılmıştır. 2017’de kırılan fay ise Kumburgaz ve Silivri çukurudur. Burada risk taşıyan fay, Kumburgaz ile Silivri çukurunun doğu kenarındaki fay hattıdır.” dedi.

DEPREM BEKLENEN 3 İLİ AÇIKLADI 

Üşümezsoy, bir sonraki depremin olacağı 3 ili Adana, Osmaniye ve Hatay olarak açıklamıştı Üşümezsoy şunları söyledi:

“Saimbeyli Feke fay hattının kuzeyindeki faylar Adana’ya ilerleyen stres yüklenen faylardır. Bu nedenle bundan sonraki artçıların gerçekleşeceği alan burada olabilir. Saroz Tufanbeyli fayından ve Elbistan Göksu fayından gelen stresler var. Bu nedenle Osmaniye ve İskenderun çukur alanında depremlerin olacağını vurgulamak gerekir.Elbistan fayının kuzeyindeki Saroz fayı Adana Havzası’na ilerleyen bir stres yaratıyor. Bu artçı depremlerin yöneleceği kesim Adana’nın kuzey bölgesinden gelen Saroz Tufanbeyli fayından ve Elbistan Göksu fayından gelen stresler olduğunu kabul etmek gerekir. Diğer taraftan ise Amanos bloğunun doğu kesiminden olan bu deprem Amonos bloğunun batı kesimindeki Osmaniye ve İskenderun çukur alanında depremlerin olacağını vurgulamak gerekir. Bu nedenle Adana Havzası’nın güneyindeki İskenderun ve Osmaniye bölümü gibi kuzeyindeki alandan gelen bölgelerde bu stresle yüklenmiş durumdadır" dedi.

 

İlgili Haberler

Japon deprem uzmanından uykuları kaçıracak uyarı : 200-250 senedir kırılmayan noktaları var
O ilde konut krizi kapıda: Depremin ardından kiralık daire kalmadı!
Deprem Profesörü Şener Üşümezsoy deprem beklenen 3 ili açıkladı!

Gündem Haberleri