Deprem sonrası başvurular patladı: Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor

Türkiye'yi sarsan ve 10 ilimizi etkileyen depremler sonrası bina dayanıklılık testine talepte yüzde 100'ü aşan artış görülürken, ayrıntılı rapor bir ayda çıkıyor ve bina başına maliyet 20 bin liradan başlıyor.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem sonrası farklı illerde yaşanan pek çok vatandaş, yaşadığım ev ''depreme dayanıklı mı?'' sorusunun yanıtını merak ediyor.


AA''nın haberine göre, başta İstanbul olmak üzere fay hatları üzerinde bulunan Türkiye''nin birçok ilinde vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi.

Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor.

Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor.

Özellikle belediyeler tarafından ve sadece betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkabiliyor. Ancak binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği ayrıntılı tarama için daha uzun vakite ihtiyaç duyuluyor.

Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri öderken, söz konusu testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Karot raporu olarak da bilinen bina dayanıklılık testi sonrası binaların depreme karşı riskli olup olmadığı ortaya çıkıyor.

"İLK İŞ OLARAK BELEDİYEDEN BİNA PROJENİZİ ALIN"

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, ayrıntılı bir raporun ortaya konduğu ve başvuran kişiye bir yol haritası niteliğinde raporun hazırlandığı bina dayanıklılık testinin nasıl yapıldığını anlattı.

Türkkan, Kahramanmaraş merkezli meydan gelen depremlerden sonra İstanbul''da da riskin yükselmesinden dolayı vatandaşların panik halinde olduğunu belirterek, herkesin binasının durumunu merak ettiğini söyledi.

Türkiye''de şu anda deprem yönetmeliğinin çok açık olduğunu ve her şeyin net tanımlandığını dile getiren Türkkan, vatandaşın oturduğu konutla ilgili tereddüdü bulunması halinde ilk iş olarak belediyeye giderek binanın mevcut projesinin alınması gerektiğini vurguladı.

Türkkan, "Mevcut proje alındıktan sonra bununla ilgili binada çalışma yapıp mevcut proje ile binanın uyumlu olup olmadığının tespitini yapıyoruz. Bu çok önemli bir konu. Çünkü resmi projeler ile binalar arasında uyumsuzluk da söz konusu olabiliyor." diye konuştu.

 

İlgili Haberler

Deprem sonrası duyuruldu: İşte ilk kez yapılacak ödemeden faydalanma şartları
DASK'tan avans kararı: Depremzedeler başvuru sonucunu beklemeden para alabilecek
Depremzede annenin sözleri yürekleri dağladı: Çocuğum benden reçel istedi, ona reçel alamadan toprağa verdim

Gündem Haberleri