Yaşanan felaket coğrafi değişikler meydana gelmeye devam ediyor! Deprem bir tarlayı göle çevirdi

Kahramanmaraş merkezli deprem gelişmesinin etkisi hala sürüyor. Depremden sonra Hatay'da bir tarla göle döndü. MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer söz konusu gelişmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ilde büyük yıkım ve can kaybına neden olmuştu. Depremin etkisi halen devam ederken,  Hatay Havalimanı’nın güneyindeki bir tarlada bataklık gölü oluştu. 

MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer şu bilgileri verdi: Gölün faya paralel uzunluğu 100 metre, genişliği 40 metre civarında. Bölgede 1,2 metrelik yer değiştirme de söz konusu. Büyük depremlerden sonra buna benzer coğrafi değişiklikler oluşabiliyor.

Yüzey faylanmasıyla birlikte Hatay Havalimanı’nın güneyinde, jeoloji literatüründe “bataklık gölü” diye nitelendirilen bir göl oluştu.

Yeni Şafak''ın haberine göre; Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, 6 Şubat depremlerinden bağımsız olarak Hatay Defne’de 20 Şubat’ta meydana gelen 6,4’lük sarsıntıya ilişkin incelemelerini sonuçlandırdı. Ekipler saha çalışması kapsamında kuzeydoğuda Yarpuzlu ile güneybatıda Antakya Havalimanı güneyine kadar olan alanda, toplam 315 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde 271 gözlem yaptı. MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla ilgili gözlemler yaptıklarını söyledi. Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimanı bölgesinde son yaptıkları incelemeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

''BÜYÜK DEPREMLER BİRTAKIM İZLER BIRAKIR''

“Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanı’nın güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat’ta gelmiş olsaydık, diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe ‘bataklık gölü’ olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda. Gölün faya paralel uzunluğu yaklaşık 100 metre, genişliği ise 40 metre civarında. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer değiştirme de söz konusu. Büyük depremlerden sonra buna benzer coğrafi değişiklikler oluşabiliyor. Büyük depremler arazide birtakım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız.”

İlgili Haberler

Ege peş peşe 2 depremle sarsıldı!
Depremden sonra herkes bu ile akın etti: Kiralık daire bulunamıyor
Depremzede vatandaş baba yadigarı Atatürk portresini Kılıçdaroğlu'na emanet etti

Gündem Haberleri