Deprem sonrası flaş gelişme! Kısa çalışma ve nakdi ücret desteği sağlanacak

Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ilde büyük yıkım ve can kaybına neden oldu. Deprem gelişmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacağını duyurdu.

Depremden zarar gören illerde yaşayan vatandaşların yaralarını sarmak için seferberlik ilan edilirken, afetten etkilenen 10 ilde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacak.

Hatay, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye, Şanlıurfa''da işverenlerin, sigortalıların yükümlülükleri ertelenirken, sosyal güvenlik alanında bir dizi kolaylık sağlandı. Emekli aylıklarının ödemesi öne çekilirken işsizlik ve yarım çalışma ödemeleri de hesaplara aktarıldı..

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNEMESİ İLE UYGULANACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde çalışmalara hız verdi. Bölgedeki vatandaşların yaraları ayni, nakdi yardımların yanı sıra sosyal güvenlik boyutuyla da sarılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda, depremin etkilediği 10 ilde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacak..

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile uygulamaya alınacak sosyal güvenlik destekleri hızlı bir şekilde hesaplara yatacak. Mevut sisteme göre kısa çalışma ödeneği işyerindeki çalışma sürelerin azaltılması ya da durdurulması durumunda 3 ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışmadıkları dönem için gelir desteği olarak veriliyor.

Kısa çalışma ödeneği sigortalının sın 12 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanan günlük brüt kazancın yüzde 60''ı kadar ödeniyor. Brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücret üzerinden ödenecek aylık kısa çalışma ödeneği yaklaşık 6 bin lira olacak. Kısa çalışma ödeneği tutarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150''sini geçemiyor. Bu da yaklaşık 15 bin lira olacak. Nakdi ücret desteği de afet nedeniyle ücretsiz izne çıkarılma ya da işsiz kalınan dönem için İşsizlik Sigortası Fonu ve İŞKUR tarafından ödeme yapılıyor.

ÖDEMELER ÖNE ÇEKİLDİ
Emekli, dul ve yetim aylıklarının ödeme süreleri de öne çekildi. SSK emekli aylıkları 14 Şubat itibariyle yatırılmaya başlarken, Bağ-Kur aylıkları da bugün itibariyle hesaplara yatacak. İşsizlik ödeneği, yarım çalışma ödemeleri de emekli aylıkları gibi öne çekilirken 5 Mart-28 Şubat arasındaki ödemeler dün itibariyle hesaplara aktarıldı.

PRİM VE BORÇ ERTELENDİ
Sigorta prim ödemeleri ve borçları 31 Ağustos''a kadar ertelendi. Genel sağlık sigortası kapsamında depremzedeye yönelik sağlık tedbirleri devreye alınırken, iş kazası ve meslek hastalığı bildirimi de dâhil Sosyal Güvenlik Kurumu''na verilmesi gereken tüm belgeler 26 Mayıs''a kadar uzatıldı.
EYT kapsamında 6 Şubat-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında ödenmesi gereken doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması dâhil tüm borçlanmalar ve Bağ-Kur''lu olup ihya kapsamına giren borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelendi. Malulen ya da vergi indirimi belgesiyle emekliliğe hak kazananların zorunlu kontrol muayene tarihi de 31 Ağustos olarak belirlendi. SGK, 10 ilde faaliyet gösteren işyeri ve bu illerde ikamet eden sigortalılar için 6 aylık prim borçlarını gecikme cezası uygulanmadan 31 Ağustos''a kadar uzattı.

2054 LİRA CENAZE YARDIMI
Depremde yakınlarını kaybedenlere 2 bin 54 lira cenaze ödeneği (yardımı) yatırılacak, ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanacak, ölüm toptan ödemesi gerçekleştirilecek. Cenaze ödeneği sırasıyla sigortalının eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına ya da kardeşlerine verilebiliyor.

Sigortalılık süresi, prim gün sayısı dul-yetim aylığı bağlanmasına yeterli değilse hak sahipleri yaşamını yitiren adına ödenen primleri ölüm toptan ödemesi olarak SGK''dan geri alabilecek.

1 MART İTİBARİYLE AYLIK BAĞLANACAK
Depremde eşini, ana-babasını veya çocuğunu kaybedenlere ölüm aylığı başvurusu durumunda 1 Mart''tan geçerli olmak üzere ölüm aylığı bağlanacak. Deprem kendisi için iş kazası olanların yakınları da bu haktan yararlanacak. Dul, yetim aylığı başvurusu e-Devlet, gelir, aylık, ödenek talep belgesi doldurularak doğrudan SGK''ya başvurularak ya da posta yoluyla gönderilerek yapılabilecek. Depremde çocuğunu kaybeden anne ve baba da hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse olması durumunda aylık alabilecek.

İLAÇLAR REÇETESİZ ALINABİLECEK
Depremzedeler sağlık raporuyla alınan ilaç ve sürekli kullanılan tıbbi malzemeleri bir defaya mahsus reçetesiz alabilecek. Hastanelerde muayene katılım ücreti ödemeyecek, tahsilatı yapılmamış ve ödenmesi gereken muayene katılım payları da alınmayacak.

BÖLGEDEKİ MEMURA KORUMA
Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen şehirlerdeki kamu çalışanlarından idari izinli sayılanlar, görevlerini fiilen yerine getirmiş kabul edilecek, mali, sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı tutulacak. "Afet Bölgesindeki Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" konulu

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan''ın imzasıyla yayımlandı.
Bu illerde görevli çalışanlardan 6 Şubat''ta meydana gelen deprem itibariyle idari izinli sayılacaklar veya uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma usullerine tabi tutulacakların belirlenmesine ilişkin esaslar afetten etkilenme durumuna göre valiliklerce değerlendirilecek.

İlgili Haberler

Kahramanmaraş’taki ölüm sitesi ocakları söndürdü: Can kaybı 250’yi aştı!
Yıkılan binanın müteahhidi Marmaris'te yakalandı!
Bakanlık'tan deprem sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne çağrı!

Ekonomi Haberleri