Depremde patlayabilir uyarısı yapılan Ağrı Dağı’nda korkutan gelişme

Deprem uzmanlarının “6’dan büyük bir depremde patlayabilir” diyerek uyarıları sıraladığı Ağrı Dağı’nda endişelendiren bir gelişme yaşandı.

Artan sıcaklıklar ve azalan kar yağışları, kar örtüsü ve buzulların erimesine yol açarken, bu durum nehirlerdeki su akışını da olumsuz etkiledi. Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı da bu değişimden ciddi şekilde etkilendi.

YÜZDE 40 KÜÇÜLDÜ

Türkiye'yi etkisi altına alan iklim değişikliği, Ağrı Dağı'nda da kendini gösterdi.

Yeni Şafak Gazetesi’nde yer alan habere göre, dağdaki buzullar, 1987'den bu yana yüzde 40'tan fazla küçülerek 8,42 kilometrekareden 4,96 kilometrekareye düştü. Bilimsel çalışmalar, Akdeniz Havzası’nın 1,5 dereceden fazla ısındığını, yaz aylarında ise ısınma seviyesinin 2 dereceyi bulduğunu gösterdi.

İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, İklim Kanunu’nun bu yıl içerisinde yürürlüğe girmesinin beklendiğini belirterek, bu kanunun iklim değişikliğiyle mücadelede ana hedef ve ilkeleri belirleyeceğini söyledi.

AĞRI DEPREM KUŞAĞINDA MI?

Jeolojik konumu ve jeomorfolojik özellikleri nedeniyle tarih boyunca büyük afetlerle karşı karşıya kalan Ağrı il merkezi ve bağlı ilçeler, aktif deprem kuşağında yer alıyor.

Bölge, Erciş Fayı, Erzurum Fayı, Malazgirt Fayı, Eleşkirt ovasının kuzeyini boydan boya geçen Kağızman Fayı ve ovanın güneyinden geçen Tutak Fayı gibi önemli fay hatlarının etkisi altında.

Ağrı'nın sahip olduğu jeolojik ve jeomorfolojik özellikler, bölgede sık sık heyelan, su baskını, kaya düşmesi ve çığ gibi doğal afetlerin yaşanmasına neden olabiliyor.

İlgili Haberler

İstanbul’da 7’den 70’e herkese ücretsiz oldu: Dört gözle bekleniyordu
SSK Bağkur memur emeklisi ve memurlar… Zamlı maaş takvimi ortaya çıktı
Öldüresiye dövüldüm demişti... Mika Raun saldırının sebebini gözyaşları içinde açıkladı!

Gündem Haberleri