Depremden sonra herkes bu ile akın etti: Kiralık daire bulunamıyor

Yaşanan depremler sonrası 10 ilimiz büyük zarar alırken, deprem bölgesindeki vatandaş çevre illere göç etmeye devam ediyor. Bu şehirlerin başında Sivas gelirken, bölgede kiralık konuk bulmakta güçlük yaşandığını belirtiliyor.

GÜNBOYU / CEMRE DAĞAŞAN

6 Şubat sabahı yaşanan 2 büyük deprem sonrası on binlerce konut yıkılırken, yüz binlerce ev de kullanılmaz hale geldi.

Bu kapsamda deprem bölgesi büyük göç verirken, çevre illerdeki konut yükü de arttı.

Deprem felaketinden sonra deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar, bir bir farklı şehirlere gidiyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binlerce depremzede de Sivas''a geldi. 10 bin kişinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirildiği belirtilirken birçoğunun da kiralık ev arayışına girdiği öğrenildi. Ancak bu süre zarfında hem şehir merkezinde hem de ilçelerde yaklaşık 5 bin daire kiralandı. Dolayısıyla talep fazlası ortaya çıkınca kentte kiralık daire kalmadı.

KİRALIK DAİRE ARAYAN ELİ BOŞ DÖNÜYOR

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, "Depremin ardından ilk 2 haftada zaten mevcut kiralık dairelerde birtakım sıkıntılar yaşadık. Emlak camiası olarak depremzede vatandaşlarımıza ciddi desteklerde bulunduk. Komisyon dahi almadık ve mülk sahiplerimizden bazıları yaklaşık 1 yıla kadar kira bedeli almadı. Bu süreçte boş durumdaki satılık daireleri de kiralığa çevirdik. O dairelerin de kiraya verilmesi konusunda depremzedelerimize yardımcı olduk. Ancak geldiğimiz noktada hem il merkezinde hem de ilçelerde kiralık daire bulunmuyor" dedi.

"YENİ KONUTA İHTİYACIMIZ VAR" DEDİ

Sürecin sıkıntılı geçtiğini belirten Çayır, "Depremde sonra yaklaşık 5 bin civarında daire, kiraya verildi. Bunların içerisinde geçici süre ile kiralanmış daireler, apartlar ve 1+1''ler dahil hepsi kiraya verildi. Bu durum karşısında kiralık için yeni konuta ihtiyacımız var. Deprem bölgesine yakın Mersin gibi büyük şehirlerde de aynı sıkıntılar var. Kiralarda fahiş fiyat artışı söz konusu oldu. Talep, arzlar dengeyi bozduğu için maalesef mülk sahipleri fırsatçılık yapıyor. Tabii iyilik yapıp, evlerini ücretsiz verenler de var" diye konuştu.

İlerleyen aylarda sorunun daha da büyüyeceğini dile getiren Çayır, "İçinde bulunduğumuz durumda Sivas''ta kiralık dairenin karşılığı yok. Depremzedelerin dışında tayini çıkanlar da geliyor. Onlar da sıkıntı yaşıyor. İlerleyen dönemde öğrencilerimiz de aynı sorundan muzdarip olacak. Buradan tavsiyemiz, acilen yeni konutların üretilmesi" dedi. (DHA)

İlgili Haberler

Ege peş peşe 2 depremle sarsıldı!
Depremde acı tablo ortaya çıktı! Can kaybı 48 bine dayandı
Uzman isimlerden İstanbul için korkutan uyarı geldi! Binlerce bina yerle bir olacak

Ekonomi Haberleri