Dereotu nedir? Faydaları nelerdir?

Dereotu yani Anethum graveolens, Avrupa ve Asya mutfaklarında bulunan, bolca kullanılan bir bitki türüdür. Dereotu, değişen yumuşak yapraklara, yeşil renge ve ince bir gövdeye sahip bitkilerden biridir. Peki dereotunun faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Dereotu antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikaller olarak bilinen kararsız moleküllerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olan doğal olarak oluşan bileşiklerdir. Sonuç olarak araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin gıdaları tüketmenin kronik inflamasyonu azaltmaya ve kalp hastalığı, Alzheimer, romatoid artrit ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere belirli durumları önlemeye ve hatta tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Dereotu bitkisinin hem tohumlarının hem de yapraklarının, aşağıdakiler dahil olmak üzere, antioksidan özelliklere sahip çeşitli bitki bileşikleri açısından zengin olduğu bulunmuştur.

Dereotu Flavonoidler açısından da zengindir. Bu bileşikler, kalp hastalığı, felç ve bazı kanser türlerinin riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.  Bu durum beyin sağlığında da önemli bir rol oynayabilir.

Terpenoidler de dereotunda vardır. Bu bileşiklerde uçucu yağlar da bulunur ve bu karaciğer, kalp, böbrek ve beyin hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir.

Dereotunun kalp sağlığı üzerinde de etkileri vardır. Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, kötü beslenme, sigara içme ve egzersiz eksikliği gibi risk faktörlerini azaltarak kalp hastalığı vakalarının yaklaşık yüzde 75''inin önlenebileceğini tahmin ediyor. Toplam kolesterol ve trigliserit düzeyleri yüksek olan 91 kişide yapılan bir çalışma, 2 ay boyunca günde 6 dereotu özü tableti almanın toplam kolesterol ve trigliserit düzeylerini önemli ölçüde iyileştirdiğini, ancak HDL (iyi) kolesterol düzeylerini değiştirmediğini buldu. Yine de, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri olan 150 kişide yapılan bir başka çalışmada, 6 haftalık günlük dereotu tableti alımından sonra kolesterol veya trigliserit düzeylerinde önemli bir değişiklik gözlemlenmedi.

Dereotu yüksek kan şekeri düzeyini düşürmeye yardım edebilir. Kronik olarak yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmak, insülin direnci, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi durum riskinizi artırabileceğinden endişe vericidir. Dereotu kan şekerini düşürücü etkilere sahip olduğu öne sürülmüştür. Aslında, diyabetli hayvanlarda yapılan birkaç çalışma, günlük dozlarda dereotu özü ile açlık kan şekeri seviyelerinde önemli bir iyileşme göstermiştir. Yine de, insanlarda araştırma sınırlıdır.

Dereotu içindeki Klebsiella pneumoniae ve Staphylococcus aureus gibi uçucu yağlar, potansiyel olarak zararlı bakterilerle savaşan antibakteriyel etkilere sahiptir. Böylece dereotu idrar yolu enfeksiyonu için faydalı olabilir.

Kemik sağlığı. Dereotu, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerir.

Dereotundaki uçucu yağlar, adet döneminiz boyunca kramplardan kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak araştırmalar şu anda sınırlıdır.

Dereotundaki uçucu yağlar yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiler verebilir. Bu sayede gece uykusuna faydalıdırlar.

Dereotun antiseptik ve antibakteriyel özelliklerle ağız ve nefes spreyi görevi görebilir. Ağız kokusunu giderir.
Antioksidanlar açısından zengin ve iyi bir C vitamini, magnezyum ve A vitamini kaynağı olan dereotu, kalp hastalığı ve kansere karşı koruma da dahil olmak üzere sağlık için çeşitli faydalara sahip olabilir. Bununla birlikte, dereotu faydalarına bakan çoğu çalışmanın dereotu özlerini kullandığını akılda tutmak önemlidir. Bu nedenle, taze veya kuru dereotu diyet kullanımının aynı etkilere sahip olup olmayacağı belirsizdir. Her durumda, dereotu tohumları ve yaprakları çeşitli yemeklere lezzet ve renk katabilir. Taze dereotu düzgün bir şekilde saklandığında buzdolabında 1 haftaya kadar ve dondurucuda birkaç aya kadar saklanabilir. Genel olarak, dereotu, diyetinize besin takviyesi ekleyebilecek lezzetli bir bitki ve baharattır.

DEREOTUNUN ZARARLARI NELERDİR?

Aşırı tüketildiğinde dereotu zararları da olan bir bitkidir. Örneğin cilde temas ettiğinde tahrişe sebebiyet verebilir. Hamilelik sürecinde de doktora danışarak tüketilmelidir. Aşırı tüketim alerjiye neden olabilir.

DEREOTU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

*Uyku problemini çözer,

*İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemine iyi gelir. Sindirim sistemi dostu özelliği sayesinde aynı zamanda hıçkırık, kusma, karın kramplarına iyi gelir,

*Regl düzensizliklerini dengeler ve ağrıları giderir. Kadınsal hormon salgılanmasında etkin role sahiptir.

*Ağız kokusu problemi yaşayan kişilere iyi gelecektir.

*Demir içeriği bakımından zengin olan dereotu anemi hastaları ve vejetaryenlerin kullanmaları yararlı olacaktır.

*C vitamini zengini olduğundan ötürü C vitamini yetersizliği ile gelişen skorbüt hastalığında da tüketimi uygundur.

*Zengin kalsiyum içeren bitkimiz aynı zamanda osteoporoz hastalarına önerilmektedir ve kemik gelişimini etkiler.

İlgili Haberler

Dulavrat Otu nedir? Faydaları nelerdir?
Taze Nanenin Faydaları Nelerdir? Nane Neye İyi Gelir?
Açlık otunun faydaları nelerdir?

Şifalı Bitkiler Haberleri